ГоловнаПолітика

Кличко закликав прискорити прийняття законів про розвиток місцевого самоврядування

Голова Асоціації міст України назвав першочергові законопроекти.

Кличко закликав прискорити прийняття законів про розвиток місцевого самоврядування

Верховна Рада має невідкладно прийняти пакет законів, спрямованих на подальший розвиток місцевого самоврядування, заявив мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко під час урочистого засідання комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування з нагоди Дня місцевого самоврядування.

Про це повідомляється на сайті Кличка.

Кличко зазначив, що за три останні роки в сфері муніципального управління відбулися значні зміни. Зокрема, проведено перший етап бюджетної децентралізації, відбувається децентралізація в сфері надання адміністративних послуг та містобудування. Крім того, додав він, міста впроваджують інноваційні технології в управлінні.

"І Київ у цьому грає першу скрипку. Ми готові ділитися нашим позитивним досвідом і робимо це", - сказав мер столиці.

У той же час, нагадав Кличко, в парламенті міститься низка законопроектів, прийняття яких вкрай необхідне.

"Якщо будуть сильні громади - буде сильна держава", - зазначив Кличко. Зокрема, за його словами, Верховна Рада повинна прийняти розроблений за активної участі Асоціації міст України проект нового закону "Про службу в органах місцевого самоврядування".

Крім того, зазначив Кличко, органи місцевого самоврядування очікують прийняття закону, який дозволить навести порядок з паркуванням. "Я неодноразово заявляв, що місцева влада повинна мати право евакуювати машини, припарковані де завгодно, штрафувати безвідповідальних водіїв і спрямовувати кошти на розвиток міста", - сказав мер Києва.

Віталій Кличко висловив надію, що парламент нарешті прийме загалом відповідний проект закону, розгляд якого заплановано на цьому пленарному тижні. "Це важливо не для Кличка. Це важливо для держави. Ми зможемо покласти край хаосу з паркуванням на вулицях наших міст", - наголосив голова АМУ.

Крім того, додав він, це дасть можливість отримати додаткові надходження до місцевих бюджетів і залучити інвестиції для розвитку паркувальної сфери.

Кличко також наголосив, що органи місцевого самоврядування очікують прийняття закону щодо поводження з твердими побутовими відходами. І наголосив, що муніципалітети без законодавчих змін, які будуть стимулювати впровадження новітніх технологій утилізації сміття, не зможуть самостійно вирішити ці проблеми.

За словами мера Києва, новий поштовх реформі також дасть прийняття законопроекту 6466, який розблокує збільшення територіальних громад міст обласного значення. "Упевнений, що показником успішності реформи є не кількість освічених нових муніципалітетів, а їх здатність ефективно вирішувати питання місцевого значення", - сказав Кличко.

Він також зазначив, що зараз гостро стоїть питання функціонування міських агломерацій і тут важливо скоординувати процеси об'єднання територіальних громад з рухом міст до розширення своєї території. На переконання голови Асоціації міст, цьому треба приділити більше уваги в наступному році і використовувати кращий європейський досвід.

Крім того, додав він, для посилення ролі муніципалітетів у забезпеченні законності і правопорядку необхідно нарешті прийняти законопроект про муніципальну охорону, який вже підготовлено до другого читання в парламенті.

Кличко також торкнувся питання прийняття держбюджету на наступний рік. Він висловив надію, що в остаточному варіанті документа будуть максимально враховані пропозиції територіальних громад.

"Сподіваюся, що при прийнятті держбюджету на 2018 буде збережена мотиваційна формула вирівнювання, соціальні пільги не будуть передані на фінансування з місцевих бюджетів. А дохідна база муніципалітетів збільшиться і нарешті буде вирішена проблема середньострокових позик", - зазначив Кличко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram