ГоловнаПолітика

НАБУ засумнівалося в компетентності Луценка через слова про агентів бюро

Генпрокурор повідомив неправдиві факти і дозволив собі довільне трактування законодавства, заявили в бюро.

НАБУ засумнівалося в компетентності Луценка через слова про агентів бюро
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро вважає, що, оголосивши всіх агентів НАБУ поза законом, генпрокурор Юрій Луценко виявив некомпетентність.

"Заяви генерального прокурора України про нібито незаконність роботи окремих підрозділів Національного бюро не відповідають дійсності, а іноді суперечать здоровому глузду. Оскільки пан Луценко, судячи з його заяв, не повною мірою знайомий з базовими правовими принципами проведення оперативно-розшукових дій, інформуємо, що в оперативно-розшуковій діяльності НАБУ керується вимогами закону "Про Національне антикорупційне бюро України" і закону "Про оперативно-розшукову діяльність". Зокрема, згідно зі ст. 8 останнього, для виконання завдань у рамках ОРД можуть залучатися гласні і негласні штатні та позаштатні працівники", - сказано в заяві бюро.

Реагуючи на слова Луценка про те, що таємних агентів НАБУ мало набирати на відкритих конкурсах, бюро відзначило, що відбір штатних працівників для виконання ОРД у НАБУ здійснюється на конкурсній основі, але з урахуванням вимог закону "Про державну таємницю".

"Базовою основою оперативно-розшукової діяльності є безумовна негласність заходів. Досягнення їх результатів вимагає забезпечення нерозголошення інформації про форми і методи їх організації та здійснення, а також особистих даних працівників та інших осіб, які готуються до залучення, забезпечують або беруть участь у виконанні відповідних ОРД. Ці співробітники можуть мати доступ до інформації, що становить державну таємницю, так само, як і співробітники підрозділів ОРД інших правоохоронних органів", - зазначили в бюро.

Там розкритикували розсекречення Генпрокуратурою низки агентів НАБУ.

"Розголошення особистих даних працівників і змісту оперативно-розшукових заходів не просто шкодить негласній діяльності, а й становить загрозу життю і здоров'ю правоохоронців і їхніх близьких. Таким чином, розголошуючи відомості про негласних співробітників НАБУ, Генпрокуратура і СБУ свідомо піддали співробітників бюро небезпеці і зірвали декілька спецоперацій під прикриттям. НАБУ докладатиме максимум зусиль, щоб цим діям дали адекватну правову оцінку", - сказано в повідомленні.

У бюро також заперечують слова Луценка про те, що агенти НАБУ використовували "контрабандну" і "нелегальну" спецтехніку. Всі технічні засоби, які НАБУ використовує при здійсненні ОРД, придбані офіційно і перебувають на обліку, як того вимагає законодавство, стверджує бюро.

"Вважаємо неприпустимою ситуацію, коли генеральний прокурор свідомо вводить суспільство в оману, повідомляючи неправдиві факти і пропонуючи "довільні" трактування законодавства. Таким чином він фактично дає "зелене світло" для подальшої атаки на новостворені антикорупційні органи", - додали в НАБУ.

Там наводять норми статті 21 закону "Про Національне антикорупційне бюро України", відповідно до яких працівники бюро при виконанні є представниками влади, діють від імені держави і перебувають під її захистом. Ніхто, за винятком уповноважених посадових осіб державних органів у передбачених законом випадках, не має права втручатися в їхню законну діяльність. В інтересах забезпечення особистої безпеки працівників НАБУ і членів їхніх сімей не допускається розголошення в засобах масової інформації відомостей про місце проживання цих осіб. Відомості про проходження служби співробітниками НАБУ надаються з дозволу директора бюро або його заступника.

Нагадаємо, після затримання агента НАБУ під прикриттям, якого звинуватили у провокуванні хабара, Генпрокуратура виклала відео з персональними даними агентів бюро. Зокрема, була розсекречена "агент Катерина", зусиллями якої було притягнуто до відповідальності нардепа Борислава Розенблата.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram