ГоловнаПолітика

Наливайченко: незаконне і злочинне вирубування лісів - питання національної безпеки України

Україні потрібно взяти до уваги румунський досвід, вважає політик.

Наливайченко: незаконне і злочинне вирубування лісів - питання національної безпеки України

Незаконне і злочинне вирубування лісів загрожує національній безпеці України. Про це лідер руху "Справедливість" Валентин Наливайченко заявив у Чернівцях.

За його словами, ця проблема особливо гостро відчувається на Буковині, де щокварталу зникає більш ніж тисяча кубометрів елітного карпатського лісу. Масові вирубки лісів у Глибоцькому, Сторожинецькому, Вижницькому, Путильському районах. Навіть у Садгірському лісництві, національному парку біля Чернівців - "легенів" міста, нахабно і незаконно вирубують зелені насадження.

"Тому вимагаю негайно розглянути це питання на засіданні РНБО України. На Буковині давно вже не 260 тисяч гектарів лісу, а значно менше. Так, ми щодня чуємо інформацію про затримання чергового лісовоза. Днями на "лісовому" хабарі погорів черговий чиновник. Але поки надра НЕ будуть дійсно належати громаді, і саме громада буде відповідати і буде зацікавлена в збереженні свого земельного, лісового, бурштинового фонду - ситуацію не змінити. Кожен новий чиновник буде перекроювати буковинські ліси під себе", - підкреслив політик.

Наливайченко навів як приклад досвід сусідньої Румунії, де ситуація була близькою до катастрофи. Але на початок 2016 року президент Йоганніс підписав закон, згідно з яким незаконне вирубування понад 1 га лісу вважається загрозою для національної безпеки. Відтоді контроль за вирубуваннями там став значно суворішим, а незаконні вирубування прирівняні до терористичної діяльності.

А до цього міжнародна природоохоронна організація "Greenpeace" провела в Румунії моніторинг незаконного вирубування. "Цифри вражали: більш ніж мільйон кубічних метрів лісу вирубано незаконно; за одну годину в Румунії зникало майже три гектари лісу. Україні критично важливо скористатися успішним досвідом сусідів, піклуючись про власне майбутнє", - зазначив лідер руху "Справедливість".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram