ГоловнаПолітика

Трамп помилував шерифа, що знущався над нелегальними іммігрантами

Джо Арпайо побудував для нелегалів "концентраційний табір" і змушував носити рожеву нижню білизну.

Трамп помилував шерифа, що знущався над нелегальними іммігрантами
​Джо Арпайо

Президент США Дональд Трамп помилував колишнього шерифа з Арізони Джо Арпайо, що був засуджений за неповагу до суду.

85-річний Арпайо отримав вирок після того, як відмовився виконувати розпорядження суду, яке зобов'язує припинити патрулювати дороги в пошуках нелегальних іммігрантів. Покарання йому мало бути призначене в жовтні і могло скласти до шести місяців в'язниці, пише Би-би-си.

Арпайо побудував для підозрюваних в порушенні імміграційного законодавства в'язницю в пустелі під відкритим небом, яку він сам називав "концентраційним табором".

З кінця минулого року новий шериф і влада графства вирішили закрити в'язницю і припинити інші принизливі практики, введені Арпайо для ув'язнених.

Про те, що він може помилувати колишнього шерифа, Трамп натякнув під час виступу перед своїми прихильниками у вівторок в Феніксі.

У своєму "Твіттері" Арпайо подякував Трампу "за те, що побачив в обвинуваченні те, чим воно було насправді: полюванням на відьом, ініційованим чиновниками Мін'юсту, приведеними Обамою".

Він не повідомив, чи буде заново висувати свою кандидатуру на пост шерифа графства Марікопа, що включає велике місто Фенікс, але сказав: "Я не йду".

Дональд Трамп часто хвалив опального шерифа за його спірну політику щодо іммігрантів.

Джо Арпайо підтримував Трампа під час передвиборної кампанії, називаючи його "кандидатом закону і порядку".

У повідомленні про помилування, що підписав Трамп, йдеться: "Життя Арпайо і його кар'єра, яка почалася, коли йому було 18 років, з моменту вступу в армію відразу після початку Корейської війни, демонструє безкорисливу службу на благо суспільству".

"Будучи шерифом, Арпайо продовжував роботу свого життя, захищаючи громадськість від лих злочинності та нелегальної імміграції", - йдеться в повідомленні.

"Шерифу Джо Арпайо зараз 85 років, і після більш ніж 50-річного гідного захоплення служіння нашому народові він є гідним кандидатом на президентське помилування".

Арпайо визнано винним в липні 2017 року за те, що він не підкорився рішенню суду, яке було винесено в 2011 році і зобов'язувало його припинити затримувати мігрантів.

Джо Арпайо, який називає себе "найжорсткішим шерифом", затримував іспаномовних людей, численних в штаті на кордоні з Мексикою, підозрюючи їх всіх в порушеннях імміграційних правил.

Рішення помилувати його викликало невдоволення в рядах Демократичної партії і правозахисників.

Сенатор від демократичної партії Патрік Ліхі сказав: "дуже сумно, що (президент) так низько поставив планку своїм першим помилуванням".

Мер Фенікса Грег Стентон назвав рішення Трампа ляпасом всій латиноамериканській спільноті і тим, хто постраждав від дій шерифа.

Під час перебування шерифом той змушував в'язнів носити рожеву нижню білизну, шкарпетки і смугасті комбінезони. Вони жили під відкритим небом під палючим сонцем Арізони. Також їх заковували в ланцюги.

Арпайо програв вибори шерифа графства Марікопа в листопаді 2016 року. До цього він не раз переобирався і займав посаду шерифа 24 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram