ГоловнаПолітика

Шабуніну вручили підозру (оновлено)

"Я вдарив не журналіста, а провокатора", - заявив журналістам глава ЦПК.

Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін прийшов у Деснянське відділення поліції Києва для вручення підозри у справі про бійку з відеоблогером каналу "Голос народу" Всеволодом Філімоненком 8 червня біля Дніпровського військкомату.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій.

Під відділенням зібралося близько 100 осіб - активістів і журналістів.

"Факт того, що я вдарив людину, є, але я вдарила не журналіста, а провокатора, захищаючи своїх колег", - сказав Шабунін журналістам.

Після цього він піднявся на п'ятий поверх у кімнату слідчих. Журналістів туди не пустили, посилаючись на проведення слідчих дій.

Оновлення 10:30. Вийшовши із кабінету слідчих, Шабунін розповів, що за ніч у справі змінили кваліфікацію - і тепер Філімоненко фігурує в ній не як журналіст.

Шабуніна підозрюють згідно із ч.1 ст. 122 Кримінального кодексу (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження), тож йому загрожують не п'ять а три роки ув'язнення.

Запобіжний захід Шабуніну обиратимуть сьогодні у другій половині дня.

Оновлення 12:08. Прокуратура Києва пояснила, що підозру Шабуніну за ніч перекваліфікували з ч.2 ст.345-1 (заподіяння тілесних ушкоджень журналісту під час виконання ним законної професійної діяльності) на ч.1 ст.122 (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) у зв'язку зі зверненням представників ЗМІ та громадськості з приводу професії Філімоненка.

"Інформацію про причетність потерпілого до журналістської діяльності, а також мотиви заподіяння тілесних ушкоджень буде ретельно перевірено, після чого буде прийнято відповідне процесуальне рішення", - йдеться в заяві прес-служби.

Разом з тим прокуратура наполягає, що підозра Шабуніну доволі обґрунтована.

"Під час досудового розслідування встановлено, що 08.06.2017 р. керівник громадської організації, перебуваючи на вул. Лебедєва в м. Києві, під час раптово виниклого конфлікту завдав громадянину Ф. удару кулаком в обличчя, чим спричинив останньому тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості. Зазначені обставини підтверджуються зібраними доказами, зокрема відеозаписом, де зафіксовано безпосередньо подію кримінального злочину, протоколом слідчого експерименту, висновком судово-медичної експертизи, показами свідків тощо", - заявили в прокуратурі.

Нагадаємо, у вівторок Національна поліція повідомила, що підготувала підозру Шабуніну й має намір вручити її 16 серпня. Справа стосується конфлікту між Шабуніним і відеоблогером каналу "Голос народу" Всеволодом Філімоненком 8 червня біля Дніпровського військкомату.

У мережі є відео, на якому Філімоненко ставить питання, і у відповідь Шабунін б'є його. Філімоненко стверджує, що Шабунін вдарив його за питання про те, чому він не воює в АТО. Шабунін же стверджує, що вдарив відеоблогера за те, що він довів до сліз його колегу по ЦПК Олександру Устинову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram