ГоловнаПолітика

СБУ назвала провокацією ФСБ затримання українця в Криму

Спецслужба спростовує, що впіймали її агента.

СБУ назвала провокацією ФСБ затримання українця в Криму
Геннадий Лимешко
Фото: Стоп-кадр с видео

Служба безпеки України назвала інформацію ФСБ Росії про затримання "агента СБУ" в Криму  "черговою провокацією".

"Вважаємо, що такі фейкові новини потрібні російським спецслужбам для залякування населення півострова, яке все частіше висловлює невдоволення окупаційною владою. На тлі погіршення життя кримчан ФСБ знову запускає «заїжджену платівку», намагаючись звинуватити Україну і її правоохоронні органи у власних бідах і проблемах у Криму", - сказано в заяві СБУ.

Нагадаємо, Федеральна служба безпеки Росії заявила, що 12 серпня в Криму під час спроби пошкодити лінію електропередачі Судак - Новий Світ затримали громадянина України Геннадія Лимешка. У повідомленні ФСБ його називають агентом СБУ, спрямованим до Криму для здійснення диверсійних актів.

При ньому нібито знайшли дві тротилові шашки типу "200" із пальною трубкою ЗТП-50, механізм для активації вибухового пристрою, гранату РГД-5 із вкрученим запалом, ємності з пальною сумішшю, ручну пилку (для підпилювання дерев'яних опор лінії електропередач) і цифровий фотоапарат "для документування диверсійної діяльності і подальшого звіту про неї перед кураторами Служби безпеки України".

Стверджують, що Лемешко - уродженець Харківської області, раніше проходив службу в АТО на посаді старшого розвідника в одній з військових частин Збройних Сил України. У Крим він прибув 9 серпня 2017 року.

За даними ФСБ Росії, йому наказали пошкодити лінію електропередач Судак - Новий Світ, підпалити лісові масиви в районі Судак - Рибаче - Алушта, влаштувати каменепад для перекриття автомобільної траси Судак - Новий Світ і підпалити один з об'єктів комунального господарства в селищі Рибаче.

"Київський районний суд Сімферополя" 14 серпня заарештував Лимешка на два місяці, до 13 жовтня 2017 року. Лимешка підозрюють за ч. 1. ст. 223-1 КК РФ, яка передбачає відповідальність за незаконне виготовлення вибухових речовин і вибухових пристроїв.

Судак зараз є одним із найпопулярніших курортів у Криму. Завдяки нижчим цінам порівняно з південним берегом Криму і близькості до Керченської переправи в Судаку значно більше відпочивальників порівняно з іншими курортами. ФСБ неодноразово затримувала "диверсантів" у Криму. Протягом останнього місяця двох із них посадили. Редван Сулейманов отримав 1 рік і 8 місяців колонії за "свідомо неправдиве повідомлення про теракт, що призвело до заподіяння великої шкоди" (ч.2 ст.207 КК РФ), а Олексій Стогній - 3,5 року згідно з ч.1 ст.222 КК РФ (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) і ч.1 ст.223 КК РФ (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї та боєприпасів).

Справа "кримських диверсантів" включає кілька кримінальних справ, при цьому статті, за якими звинувачують затриманих українців, у кожній справі різні. Усього, за даними Кримської правозахисної групи, 2016 року затримали 9 осіб: Євгена Панова, Андрія Захтея, Редвана Сулейманова, Володимира Присича, Дмитра Штиблікова, Олексія Безсарабова, Володимира Дудку, Гліба Шаблія, Олексія Стогнія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram