ГоловнаПолітика

Матвієнко виступив проти принципу добровільності під час створення громад

"Багато що потрібно переглядати, в тому числі в цьому заграванні з добровільністю".

Матвієнко виступив проти принципу добровільності під час створення громад
Фото: Макс Требухов

Нардеп Анатолій Матвієнко, який входить у керівництво фракції БПП, виступив проти принципу добровільності під час створення об'єднаних територіальних громад.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна, організованому в рамках партнерства з Реанімаційним пакетом реформ.

"Я вважаю, що багато що потрібно переглядати, в тому числі в цьому заграванні з добровільністю. Подивіться: обласний центр не має перспективи розвитку, місто обласного значення не має перспективи розвитку - його обступили села. Усі мегамаркети, всі заправки, всі бюджетотворчі структури - в цих селах. А люди всі працюють у місті, ходять до школи в місті, лікуються в місті, послуги отримують у місті. Бюджет профіцит у цих селах, вони ні за що не відповідають, їм нічого не потрібно. Чи об'єднаються вони добровільно? Ніколи!" - заявив Матвієнко.

На думку депутата, принцип добровільності призвів до того, що половина вже створених громад неспроможні.

"Я вважаю, що заможна громада зараз - це мінімум 10-15 тисяч осіб. А якщо подивитися на перспективу спроможності цілого покоління - то всі 20 тисяч", - сказав він.

На його думку, за збереження нинішнього стану справ Україні загрожує та сама проблема, що й Польщі, яка зараз "не знає, що робити з неспроможними ґмінами".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram