ГоловнаПолітика

Amnesty International засудила затримання через радянську символіку в Україні

Правозахисна організація вважає, що забороняти червоні прапори не можна.

Amnesty International засудила затримання через радянську символіку в Україні

Українське відділення міжнародної правозахисної організації Amnesty International назвало затримання мирних демонстрантів через використання радянської символіки порушенням свободи слова і свободи мирних зібрань.

"Сьогодні в Україні відбулися затримання мирних демонстрантів через ненасильницьке використання радянської символіки. Ми вважаємо, що українська влада зобов'язана забезпечити свободу слова і свободу мирних зібрань для всіх громадян", - наводяться 9 травня на сайті організації слова директора Amnesty International в Україні Оксани Покальчук.

Заборона символіки, пов'язаної з комуністичною партією і радянським минулим, є порушенням права на свободу висловлювання, а затримання мирних демонстрантів є кроком в обмеженні свободи висловлювання і мирних зібрань з боку української влади, додала вона.

Усі затримані учасники протесту повинні бути звільнені, а випадки насильства під час демонстрацій 9 травня ефективно і неупереджено розслідувані, відзначили в Amnesty International.

"Затримання мирних громадян і заборона радянської символіки неприпустимі. Такі заходи не тільки не звільняють Україну від радянської спадщини, від драконівських законів і практик радянських часів, але навпаки, зближують з ними нас і нашу країну", - сказала Покальчук.

Нагадаємо, під час масових акцій у День перемоги над нацизмом правоохоронці вилучали заборонені законом про декомунізацію радянські прапори, а також георгіївські стрічки. Низку учасників акцій було затримано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram