ГоловнаПолітика

СБУ звинуватила розробника комп'ютерної програми "Стахановець" у зв'язках із ФСБ

Спікер служби пояснив причину обшуків у Dragon Capital і "Укргазвидобуванні".

Служба безпеки Україна звинуватила розробника комп'ютерної системи контролю співробітників "Стахановець" (Mirobase) у зв'язках із ФСБ. Напередодні у 8 компаніях, які використовують це ПЗ, пройшли обшуки. Серед них - Dragon Capital і "Укргазвидобування".

Про це на брифінгу в четвер сказав керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

Загальний вигляд програми "Стахановець"
Загальний вигляд програми "Стахановець"

"Компанія, яка розробила цей програмний продукт, співпрацює з Федеральною службою безпеки Російської Федерації", - сказав він.

"У чому найбільший ризик? Він у тому, що розробники цього продукту не повідомляють про всі функції, які є в цьому програмному продукті. Він дозволяє без відома клієнта контролювати віддалено все, що обробляється на комп'ютері. Усі документи, вся інформація може бути отримана і завантажена на сервери, які знаходяться на території Російської Федерації. Програма дозволяє віддалено вмикати мікрофони і відеокамери комп'ютерів", - заявив Ткачук.

За словами співробітника СБУ, в Україні на сьогодні цей програмний продукт використовують близько 300 компаній.

У 2016 році ПО "Стахановець" було визнано в Україні "спеціальним технічним засобом негласного отримання інформації" на підставі експертного висновку, здійсненого в рамках кримінального провадження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram