ГоловнаПолітика

У Дніпрі затримали двох суддів-хабарників

Судді вимагали $30 тис. за винесення "потрібного" рішення.

У Дніпрі затримали двох суддів-хабарників
Фото: Depositphotos/JanPietruszka

Співробітники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та детективи Національного антикорупційного бюро затримали двох суддів районного суду міста Дніпро, яких підозрюють у хабарництві.

Про це повідомив у Фейсбуці антикорупційний прокурор Назар Холодницький.

Встановлено, що двоє суддів одного з районних судів, використовуючи своє службове становище, вимагали від обвинуваченого у кримінальній справі 30 тис. доларів за призначення покарання, не пов'язаного з реальним позбавленням волі.

При цьому гроші безпосередньо мала отримати суддя, яка п'ять років тому вже винесла в цій же справі виправдувальний вирок, але його скасував апеляційний суд. Частину грошей вона повинна була передати колезі за прийняття ним "потрібного" рішення.

Оскільки стаття Кримінального кодексу, за якою судили людину, не передбачала можливості пом'якшення покарання, судді обіцяли вплинути на співробітників прокуратури - переконати їх перекваліфікувати відповідну статтю КК.

Суддів затримали під час отримання частини хабара в сумі 16 тис. доларів. Їхні дії були кваліфіковані за ч. 4 ст. 368 КК України (вимагання та одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди в особливо великому розмірі за вчинення дій із використанням наданої влади) і за ч. 2 ст. 369-2 КК (одержання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави).

Нагадаємо, в березні Вища рада правосуддя вперше зняла імунітет із судді, якого підозрюють у хабарництві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram