ГоловнаПолітика

Мартиненко звернувся до послів з обвинуваченнями на адресу НАБУ через політичне переслідування

"НАБУ продовжує продукувати проекти підозр щодо мене - причому для пана Ситника все одно, в якій справі це робити".

Мартиненко звернувся до послів з обвинуваченнями на адресу НАБУ через політичне переслідування
Николай Мартыненко
Фото: nfront.org.ua

Колишній народний депутат Микола Мартиненко звернувся до Верховної Ради, Президента та послів “Великої сімки” і Євросоюзу в Україні щодо "політичного переслідування, грубих порушень закону і презумпції невинуватості" стосовно нього з боку Національного антикорупційного бюро України.

Текст звернення поширила прес-служба екс-депутата.

“Директор НАБУ Артем Ситник та його перший заступник Гізо Углава зловживають своїми повноваженнями та незаконно використовують НАБУ у власних політичних та PR-цілях”, - йдеться у зверненні.

Мартиненко нагадав, що в 2015 році він добровільно склав повноваження народного депутата України і відмовився від депутатського імунітету. “За 15 місяців детективи НАБУ з’ясували: немає жодних доказів моєї протиправної діяльності. Однак Артем Ситник і Гізо Углава не полишають намірів фальсифікувати звинувачення на мою адресу. На жаль, керівники НАБУ керуються не законом, а політичними мотивами, прагненням власного піару та особистої помсти”.

“Розслідування НАБУ проти мене з самого початку було політичним. Воно почалося в 2015 р. як складова інформаційної війни проти тодішнього прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. Я належав до пропрем’єрської фракції, а на дискредитаційну кампанію проти мене було витрачено не один мільйон доларів. Показово, що під час недавнього обшуку в дачному будинку за Києвом, яким я користуюся разом із членами своєї родини, детективи НАБУ ставили присутнім єдине запитання: “Чи приїздив сюди Арсеній Яценюк?” Це все, що цікавило НАБУ”, - відзначив екс-депутат.

За даними Миколи Мартиненка, кримінальне розслідування у "справі "Енергоатому" повністю розвалилося, і там спростовано будь-яке його фігурування. Він повідомив про готовність надати адресатам свого звернення “дані експертиз та інші матеріали, які неспростовно доводять відсутність самої події злочину в так званій “справі “Енергоатому”.

“Однак НАБУ продовжує продукувати проекти підозр щодо мене – причому для пана Ситника все одно в якій справі це робити. Ціллю є не пошук справедливості, а під будь-яким приводом за допомогою контрольованого судді Солом’янського райсуду Києва Бобровника обрати мені запобіжний захід у вигляді утримання під вартою та кинути мене за ґрати. Гарантований розвал справи керівника НАБУ не хвилює – він буде перекладати подальшу відповідальність на Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру або суди”, -  вважає Мартиненко.

Екс-депутат наголосив, що “в намаганні за будь-яку ціну звести зі мною рахунки керівники НАБУ пішли на безпрецедентне порушення закону - бюро відмовляється виконувати рішення Солом’янського райсуду Києва від 11 грудня 2016 р. Суд визнав протиправною бездіяльність НАБУ, яка полягає у нездійсненні своєчасного закриття провадження №52015000000000009 від 11.12.2015 щодо мене. В рішенні суду сказано: “Слідчий суддя вважає порушеним право сторони захисту на справедливий розгляд справи в розумні строки без необґрунтованих затримок… сплинули можливі граничні строки досудового розслідування”.  Згадане рішення є остаточним і оскарженню не підлягає. Воно повністю ґрунтується на прецедентах, які раніше розглядав Європейський суд з прав людини, і є обов’язковим для застосування  на території України”.

Мартиненко підкреслив: “Будь-які подальші дії НАБУ щодо мене не мають жодних юридичних перспектив та наслідків, неминуче будуть визнані позапроцесуальними та незаконними, а “докази” - отриманими з порушенням закону. Все, що НАБУ зараз робить  щодо мене, – тепер є вчиненням злочину”.

Екс-депутат також заявив про можливість свого звернення до Європейського суду з прав людини і спрогнозував свій виграш. “Держава може виявитися заручником керівників НАБУ Артема Ситника та Гізо Углави, які сподівалися гучно пропіаритися на розслідуванні щодо мене і заради цього змушують детективів його фальсифікувати. Я неодноразово на це публічно вказував, і тепер керівники НАБУ прагнуть  мені помститися, використовуючи службові повноваження”, -  заявив Микола Мартиненко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram