ГоловнаПолітика

Антикорупційне бюро прийшло з обшуком в НБУ (оновлено)

Справа стосується керівництва Нацбанку.

Антикорупційне бюро прийшло з обшуком в НБУ (оновлено)
Фото: nabu.gov.ua

Національне антикорупційне бюро в середу прийшло з обшуком у Національний банк.

Про це пише УНІАН з посиланням на джерело в керівництві Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Там відбуваються слідчі дії НАБУ під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури", - заявив він.

Видання Realist пише, посилаючись на джерело в правоохоронних органах, що обшук проходить із виїмкою документів про діяльність Платинум Банку.

Цей банк закрили внаслідок неплатоспроможності в січні 2017 року. За результатами діагностичного обстеження Платинум Банку, проведеного в першій половині 2016 року, в червні 2016 року був затверджений необхідний обсяг докапіталізації. Її повинні були провести до 1 січня 2017 року, але банк не досяг позитивного значення капіталу.

Восени 2016 року в інтернет потрапили записи розмов заступника голови НБУ Катерини Рожкової з менеджерами Платинум Банку, де вона обіцяє їм "намагатися проштовхувати потрібні рішення і домовлятися".

НАБУ порушило справу через ці плівки.

Оновлення. Прес-секретар НАБУ Світлана Оліфіра в ефірі 112 каналу підтвердила факт проведення слідчих дій в НБУ. При цьому вона сказала, що не може назвати їх обшуками, мова йде про вилучення документів. Співробітники Нацбанку співпрацюють з детективами.

"Ці слідчі дії проводять у рамках кримінального провадження, яке детективи Бюро розслідують за фактами зловживання посадовими особами НБУ службовим становищем в інтересах третіх осіб, які за попередньою змовою з менеджерами низки комерційних банків вчинили дії з порушенням закону про банки і банківську діяльність", - розповіла Оліфіра.

Йдеться про період 2015-2016 років.

Оновлення 22:55. Обшуки в Національному банку України стосуються керівництва банку. Про це керівник Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заявив в ефірі телеканалу ZIK в середу ввечері.

"Ця справа стосується керівництва Національного банку України", - сказав Ситник.

Також голова НАБУ уточнив, що при появі працівників агентства в приміщенні банку ніякого опору з боку працівників НБУ з виконання процесуальних дій не було. Необхідні детективам документи були видані працівниками банку.

"Розслідування у цій справі триває", - додав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram