ГоловнаПолітика

Аваков засудив блокаду Донбасу

Міністр закликав враховувати економічні втрати України.

Аваков засудив блокаду Донбасу
Фото: mvs.gov.ua

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков визнав блокування залізниці на Донбасі таким, що тягне економічні втрати України.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" міністр зазначив, що підприємства ДТЕК в минулому році перерахували з держбюджету України 36,1 млрд грн податків, оборот між комплексом підприємств відбувається в гривні, тобто гроші не йдуть за межі України.

Голова МВС наголосив на важливості розуміння суті економічної складової проблеми і закликав учасників блокади до здорового глузду.

"А нічого, що ми закриваємо вугілля зі своєї окупованої території від наших українських громадян, тоді як від РФ продовжуємо спокійно отримувати вугілля 10 млн тонн на рік? Про це ніхто не пам'ятає? А нічого взагалі, що ми купуємо біля Словенії з реекспорту газ насправді російський?" - обурився Аваков.

Він зазначив, що сотні тисяч людей, які працюють на підприємствах, можуть втратити роботу. "Порядку 125 тисяч шахтарів і робітників задіяні у видобутку вугілля на окупованих територіях ... На нашій території робітників, задіяних в цій сфері - близько 300 тисяч ... І що, залишити всіх цих людей без роботи - це звільнити Донбас?" - сказав Аваков.

Голова МВС також переконаний, що питання підтримки або непідтримки блокади штучно розділяє суспільство на різних рівнях, розхитує ситуацію всередині країни і дає ґрунт для ескалації конфлікту ззовні.

"Мені дуже важливо, щоб кожного, хто називає себе українським патріотом, уважно зважив все ... Цю ситуацію треба зрозуміти. І ті, хто зараз грають на цьому, роблять нечесно стосовно країни загалом", - зазначив Аваков.

Що стосується безпосередньо роботи поліції на місці, то, за словами голови відомства, вона зводиться до забезпечення правопорядку. Міністр запевнив, що не допустить провокацій і перекриття доріг, що пов'язують українські позиції в бойовій зоні.

"Упевнений, що будуть з'являтися ті, хто спробує загострити ситуацію, буде провокувати, щоб їх побили. Той, хто знає [начальника Головного управління Національної поліції в Донецькій області В'ячеслава] Аброськіна, повинен знати, яких зусиль йому коштувало сказати "бий по другій щоці". Тому що така установка - уникати провокацій", - зазначив він.

Аваков вважає, за розхитуванням питання блокади на Донбасі криється політичний інтерес окремих людей. "Хто це придумав в морози починати таку акцію? Це так зручно, тому що потрапляє під річницю Майдану? Тут тільки політичні амбіції. Все", - сказав він.

Говорячи про те, яким чином можна врегулювати ситуацію зараз і зняти напругу в суспільстві, Аваков зазначив: "Вважаю, що цей процес треба вирішити виключно в сфері публічної комунікації".

Нагадаємо, президент Петро Порошенко заявив, що учасники блокади "блокують не «ОРДО" і "ОРЛО", "вони блокують Україну, вони блокують нашу боротьбу за відновлення територіальної цілісності".

На Донбасі перекриті три залізничні вітки, що призвело до зупинки постачання антрацитового вугілля, на якому працює половина українських ТЕС.

В Україні оголошено надзвичайний стан в енергосистемі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram