ГоловнаПолітика

Антикорупційному комітету запропонували ініціювати скасування держслужбовцям презумпції невинуватості

Якщо чиновник не може пояснити джерело своїх доходів - він повинен сидіти в тюрмі, вважає Тарас Костанчук.

Антикорупційному комітету запропонували ініціювати скасування держслужбовцям презумпції невинуватості
Тарас Костанчук
Фото: Сергей Нужненко

Посилення боротьби з корупцією в Україні вимагає негайного прийняття жорстких законів, які введуть норму презумпції вини державних службовців за вчинення ними корупційних дій, у тому числі за приховування ними доходів і витрат. Якщо державний чиновник не може пояснити легальність отриманих капіталів, він автоматично має ставати підозрюваним і доводити свою невинність у суді.

Про це заявив ветеран бойових дій на Донбасі, керівник антикорупційної організації учасників АТО "Справедливість" Тарас Костанчук під час засідання Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції, пишуть Українські новини.

"Антикорупційному парламентському Комітету необхідно давно запропонувати законопроект, який скасує державним службовцям презумпцію невинності. Кожен державний службовець, який не може пояснити, звідки у нього гроші на придбання дорогих автомобілів, годинників, звідки в нього готівка, що лежить вдома - буде засуджений за корупцію на великий термін ув'язнення з конфіскацією майна", - підкреслив Костанчук.

Він висловив думку, що в Україні існує висока загроза ослаблення прийнятих раніше антикорувційних законів. Адже корумповані чиновники активно вдаються до маніпуляцій і внесення поправок у законодавство, щоб уникнути відповідальності.

Саме тому на засіданні антикорупційного комітету, який того дня мав розглядати законопроекти №5430 про внесення змін до закону "Про Національне антикорупційне бюро України" і №5672 про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції", Тарас Костанчук від імені організації учасників АТО "Справедливість", яка вже три роки займається боротьбою зі зловживаннями державних чиновників, виступив за розширення громадського контролю за діяльністю антикорупційних органів та обов'язкове декларування доходів керівників державних підприємств.

"Громадськість повинна контролювати роботу парламентських комітетів, особливо комітету боротьби з корупцією. Тому що вони приймають закони, які не допомагають боротися з корупцією, а фактично затягують швидкість реформ у країні, яка перебуває у стані війни", - підкреслив голова "Справедливості".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram