ГоловнаПолітика

Історик про "культ Бандери" в Україні: складно відмовитися від того, чого немає

Ярослав Качинський нещодавно звинуватив Україну в створенні культу лідера ОУН.

Історик про "культ Бандери" в Україні: складно відмовитися від того, чого немає
Александр Зинченко
Фото: Макс Требухов

Український історик і публіцист Олександр Зінченко заявив, що в Україні не існує культу Степана Бандери.

Про це він сказав під час круглого столу в Інституті Горшеніна, коментуючи нещодавню заяву польського політика Ярослава Качинського про те, що "в Україні формується культ людей, які чинили геноцид проти поляків".

Він нагадав, що одне з найбільш репрезентативних соціологічних досліджень, проведене фондом "Демократичні ініціативи", свідчить, що позитивно Бандеру оцінюють лише 12,5% респондентів. Навіть на Галичині та Волині ці показники становитимуть менш ніж половину населення.

Зінченко нагадав, що в рамках декомунізації в Україні перейменували майже 51,5 тисячу вулиць і площ. Ім'я Бандери отримали тільки 34 з них. "Якщо подивитися на відсоток - це 0,07%, - сказав він.

"Якщо подивитися на кількість пам'яток, які з'явилися в останні роки, ми можемо побачити чотири нові пам'ятники поряд із 1320 пам'ятниками Леніну і 1069 пам'яток іншим подіям і приватним особам періоду тоталітарного минулого. Якщо порівнювати кількість Леніних і Бандер, то в нас виходить 0,3%", - додав історик.

На сайті Інституту національної пам'яті, який історик іронічно називає "оплотом бандеризації України", в 2014 році не було жодної згадки Степана Бандери, в 2015-му - 12, в 2016-му  - 5.

"Так виглядає культ Бандери сьогодні. Дуже складно відмовитися від того, чого немає", - заявив Зінченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram