ГоловнаПолітика

Офіційний Берлін підтримав заяву посла Німеччини про вибори на Донбасі

"Відновлення контролю над кордоном має стати завершенням процесу".

Офіційний Берлін підтримав заяву посла Німеччини про вибори на Донбасі
Мартин Шефер
Фото: "Телеграф"

Офіційний Берлін вважає, що вибори на непідконтрольній території Донбасу можуть відбутися тоді, коли про їх умови зможуть домовитися Київ і Москва.

Про це заявив офіційний представник МЗС ФРН Мартін Шефер, передає "Укрінформ".

Він також зазначив, що в словах посла Ернста Райхеля про можливість проведення виборів без виведення російських військ немає суперечностей з офіційною позицією Берліна.

"В жодному разі це не суперечить нашій позиції: наші зусилля спрямовані на те, щоб повернути Україні суверенітет над всією її територією... На це спрямовані і Мінські домовленості", - сказав Шефер.

Він також підкреслив, що, згідно з Мінським домовленостями, відновлення контролю над кордоном має стати завершенням процесу, що складається з 13 пунктів.

"Хочу ще раз підкреслити, що ніхто, включаючи нашого посла в Києві, не має навіть найменших сумнівів у тому, хто у підсумку відповідальний за розв'язання цього конфлікту... Ніхто в уряді не сумнівається, що для сепаратистів на Донбасі існує логістична, фінансова і військова допомога з Росії", - додав Шефер.

Дипломат запевнив, що федеральний уряд в цілому, включаючи канцлера, міністра закордонних справ, а також посла в Україні спрямовують свої зусилля на те, щоб домогтися вирішення конфлікту на сході України.

"Це наша політична мета і мотив для нас в Києві, Берліні, на зустрічах Нормандської четвірки", - сказав Шефер.

Нагадаємо, посол Німеччини вважав можливими вибори на Донбасі в присутності російських військ. Після цього голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко в колі групи приблизно з 20 депутатів зачитала з парламентської трибуни вимогу до МЗС України викликати на розмову Райхеля.

У вівторок в українському МЗС відбулася розмова з Райхелем. Німецькому дипломатові було вказано на неприпустимість проведення виборів на окупованих територіях Донбасу в присутності російських військ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram