ГоловнаПолітика

Мін'юст запустив реєстр боржників

До реєстру вносяться дані про громадян і компанії, щодо яких відкрито виконавче провадження.

Мін'юст запустив реєстр боржників
Фото: korrespondent.net

Міністерство юстиції України запустило Єдиний реєстр боржників, в який вносяться дані про громадян і компанії, визнані рішенням суду боржниками і щодо яких відкрито відповідне виконавче провадження.

Про це повідомляють на сайті Мін'юсту.

Відомості про боржників повинні бути відкритими і розміщуватися на офіційному сайті відомства.

"Цей реєстр є складовою автоматизованої системи виконавчого провадження. Він створений із метою оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов'язання боржників", - йдеться в повідомленні.

Згідно з чинним законодавством, виконавець також зобов'язаний внести до зазначеного реєстру відомості щодо боржників, які мають зобов'язання перед фізичними або юридичними особами за судовими рішеннями і рішеннями інших органів. При цьому в Єдиному реєстрі боржників повинна міститися інформація про боржників, щодо яких виконавчі провадження зареєстровані в системі після запуску цього реєстру.

Не підлягають внесенню до реєстру відомості про боржників, які є державними органами або органами місцевого самоврядування, а також про боржників, які не мають заборгованості за виконавчим документом про стягнення періодичних платежів більш ніж три місяці. Також не підлягають внесенню до реєстру відомості щодо судових рішень немайнового характеру.

"Відомості про боржника виключаються з реєстру одночасно з винесенням постанови про закінчення виконавчого провадження, повернення виконавчого документа стягувачу, повернення виконавчого документа до суду або в день встановлення виконавцем факту відсутності заборгованості за виконавчими документами про стягнення періодичних платежів", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, в серпні 2015 року президент Петро Порошенко вніс у Раду законопроекти щодо реформи системи виконання судових рішень, зокрема - "Про виконавче провадження". Цей законопроект передбачає формування відкритого Єдиного реєстру боржників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram