ГоловнаПолітика

МЗС Польщі вимагає розслідувати руйнування пам'ятника в Гуті Пеняцькій

Інцидент загрожує польсько-українським відносинам.

МЗС Польщі вимагає розслідувати руйнування пам'ятника в Гуті Пеняцькій

МЗС Польщі вимагає негайно вжити заходів у зв'язку з руйнуванням польського пам'ятника жертвам злочину в Гуті Пеняцькій (Львівська область). Відомство наполягає на негайному розслідуванні, встановленні винних і винесенні їм покарання.

Як повідомила прес-секретар МЗС Польщі Йоанна Вайда, ноту з цього приводу склало польське посольство в Києві, повідомляє "Радіо Польща".

У документі наголошується, що інциденти такого роду загрожують польсько-українським відносинам. Прес-секретар польського МЗС зазначила, що українська влада сприйняла цю подію з усією серйозністю. Була створена спеціальна операційна група, на місці події ведеться розслідування.

Відзначимо, що представники місцевої влади дізналися про руйнування меморіалу вранці 10 січня. При цьому російські ЗМІ повідомляли про акт вандалізму вже ввечері 9 січня. На думку коментаторів, це може свідчити про зв'язки злочинців з Москвою.

Меморіал загиблим полякам у Гуті Пеняцькій зруйновано наполовину. Найімовірніше, злочинці користувалися кирками, а не вибухівкою, як повідомлялося раніше. Частини меморіалу пофарбовані в блакитний і жовтий (кольори українського прапора), а також в чорний і червоний (кольору прапора УПА), також на пам'ятнику з'явилися букви SS.

У Міністерстві закордонних справ України засудили акт вандалізму і назвали його провокацією.

Нацполіція почала розслідувати знищення пам'ятника за ч.3 ст.161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає покарання від 5 до 8 років позбавлення волі.

Село Гута Пеняцька, мешканцями якого були поляки, знищено в лютому 1944 році. Село зрівняли з землею, близько 1000 поляків загинули. Серед істориків існують різні версії тих подій. Українські історики вважають, що село знищили німецькі війська, тоді як польські історики вважають, що до знищення села причетний також підрозділ дивізії СС "Галичина".

Меморіал загиблим було відкрито в 2005 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram