ГоловнаПолітика

Другий "кримський диверсант" звинуватив ФСБ у тортурах

"Мене катували струмом. Спочатку пристібали клеми до ніг і до сідниць, потім - до геніталій".

Другий "кримський диверсант" звинуватив ФСБ у тортурах
Фото: ФСБ РФ

Водій Андрій Захтей, якого Росія звинувачує в підготовці диверсій у Криму, заявив, що його катували після затримання.

Як повідомляє видання "Медиазона", він надіслав відповідну заяву до Слідчого комітету Росії. Захтей і його захисник просять перевірити дії співробітників ФСБ, в яких вони вбачають перевищення посадових повноважень із застосуванням насильства (частина 3 статті 286 Кримінального кодексу РФ).

Захтея затримали в ніч на 7 серпня. Через кілька днів у російських ЗМІ було оприлюднено його зізнання в підготовці терактів і співпраці з Головним управлінням розвідки України.

Однак у своїй заяві про тортури Захтей заявляє, що він просто займався приватними перевезеннями в Криму. Він розповів, що 6 серпня йому зателефонував чоловік і попросив уночі під'їхати до села Суворове на півночі Криму, щоб забрати звідти пасажирів. Коли Захтей опівночі приїхав за вказаною адресою, в його машину сіли люди зі зброєю і у військовій формі, які представилися співробітниками ФСБ.

Він відповів силовикам, що працює таксистом і чекає на клієнтів, які його викликали. Тоді його змусили пересісти на пасажирське сидіння і чекати дзвінка клієнтів. "Дочекавшись дзвінка і дізнавшись точну адресу, ми (я, троє співробітників ФСБ у формі і один у цивільному, який сів за кермо) поїхали в бік по набережній села Суворове. Під'їхавши до місця (село Рисове) співробітники ФСБ вийшли з автомобіля і почалася перестрілка. Я сховався між сидіннями автомобіля. Через 2-3 хвилини перестрілка припинилася. Як я зрозумів, один із співробітників ФСБ був убитий, а ті, що стріляли в ФСБшників зникли", - повідомив Захтей.

Наступного ранку Захтея привезли до військової частини в Армянську, а звідти, надівши на голову мішок, перевезли до Сімферополя, де підконтрольний окупантам Залізничний районний суд визнав його і другого "диверсанта" Євгенія Панова винними в дрібному хуліганстві за "грубу нецензурну лайку й образливе чіпляння до перехожих".

Після суду Захтея знову з мішком на голові перевезли в невідоме приміщення. "У цьому будинку протягом наступних двох днів мене били і катували, вимагаючи визнати провину в тому, що я перебував у складі групи диверсантів, які готували вибухи в Криму", - згадує заарештований.

На руках у нього залишилися шрами, які видно неозброєним оком.

"Шрами на руках з'явилися від того, що співробітники ФСБ сильно стягнули мої зап'ястя наручниками. При цьому, коли мене катували струмом, від болю я сильно смикався, від чого на зап'ястях з'явилися рани. Катували мене два дні струмом. Спочатку пристібали клеми до ніг і сідниць, вмикали струм, вимагали зізнатися в скоєнні злочину. Я говорив, що звичайний таксист і приїхав на місце перестрілки за дзвінком клієнта, але мене продовжували катувати. надалі клеми чіпляли до геніталій, від болю я декілька разів втрачав свідомість", - йдеться в заяві. На голові в нього весь цей час був мішок; своїх мучителів Захтей не бачив.

До 11 серпня Захтей, за його словами, дав усі свідчення, які від нього вимагали, після чого його перевезли в ізолятор тимчасового утримання, там він провів близько тижня. На початку листопада Захтея разом з Пановим перевезли в московське СІЗО.

Нагадаємо, Панов також заявив про тортури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram