ГоловнаПолітика

Посол США підтримала розведення сил на Донбасі

Марі Йованович визнала дискусійність питання.

Посол США підтримала розведення сил на Донбасі
Мари Йованович
Фото: 112.ua

Розведення сил і засобів сторін збройного конфлікту на Донбасі сприятиме забезпеченню безпеки, що є умовою для проведення виборів у цьому регіоні, заявила посол США в Україні Марі Йованович.

"Наша позиція чітка: спочатку ви повинні мати безпеку, щоб провести вибори. Як інакше провести вибори, якщо немає гарантій безпеки? Як ми бачимо, домовленості про режим припинення вогню, які мали б діяти останні два роки, не дотримуються. Останні домовленості щодо режиму тиші також порушуються. Тому важливо, щоб безпека була стабільною", - сказала дипломат в інтерв'ю Радіо Свобода.

"Для цього, зокрема, треба вибудувати впевненість. У цьому контексті варто згадати домовленості про розведення сил і засобів на трьох ділянках на лінії зіткнення. Я знаю, що це дуже дискусійне питання в Україні, але якщо є можливість відвести сили один від одного, то менше шансів, що вони зіткнуться в бою. Це один з першочергових кроків, на мій погляд, як для населення, так і для всього політичного процесу - утвердити безпеку", - зазначила Йованович.

Нагадаємо, 21 вересня в Мінську учасники Тристоронньої контактної групи підписали угоду про розведення сил і засобів біля трьох населених пунктів на лінії розмежування - Петровського, Золотого і Станиці Луганської. Відведення відбулося лише в районах перших двох населених пунктів. Біля Станиці Луганської розведення сил відклали, пославшись на обстріли.

Передбачалося, що успіх розведення сил на трьох ділянках дозволив би застосовувати цю практику в інших точках конфлікту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram