ГоловнаПолітика

Жертвами агресії РФ на Донбасі стали майже 495 жінок і 68 дітей, - Геращенко

З 1 млн 700 тис. внутрішньо переміщених осіб в Україні близько 900 тис. становлять жінки та 236 тис. - діти.

Жертвами агресії РФ на Донбасі стали майже 495 жінок і 68 дітей, - Геращенко
Фото: facebook/Iryna Gerashchenko

В результаті збройної агресії Росії проти України на Донбасі за більш ніж два роки загинули 495 жінок, 68 дітей, 152 дитини поранені.

Про це перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила під час виступу в Раді безпеки ООН. Текст виступу опубліковано на сторінці політика у facebook.

"Протягом двох останніх років на Донбасі загинуло 495 українських жінок. З початку збройного конфлікту загинуло 68 дітей і 152 дитини отримали поранення. Я хочу апелювати до громадян Російської Федерації, щоб вони мали можливість з цієї високої трибуни дізнатися правду про війну на Донбасі та про справжні страждання українських жінок і дітей. На жаль, Україна на власному трагічному досвіді знає, як страшно впливають конфлікти на жінок та дітей", - наголосила Геращенко.

Віце-спікер зазначила, що саме жінки і діти є найвразливішими в умовах війни. За останніми даними, в Україні налічується 1 млн 700 тис. внутрішньо переміщених осіб. З них близько 900 тис. становлять жінки та 236 тис. - діти.

Парламентарій підкреслила особливо важку ситуацію з правами жінок і дітей на тимчасово окупованих територіях.

"Російські окупаційні війська та їхні найманці беруть в полон українських жінок. За даними Служби Безпеки України в полон бойовиків ОРДЛО, протягом двох років російської агресії, було взято 238 жінок. На сьогодні 233 жінки були знайдені і звільнені зусиллями українських уповноважених органів, і ще 5 жінок зараз перебувають в полоні. Нам відомі факти торгівлі людьми на тимчасово окупованих територіях, а також сексуального насильства та експлуатації, використання неповнолітніх у бойових діях, які несумісні зі стандартами прав людини і неприйнятні в сучасному світі. Досі в тюрмах так званої "ДНР" перебуває під арештом група підлітків, звинувачених у "диверсії", - заявила Геращенко.

Вона також поінформувала про конкретні дії України в рамках проблематики "Жінки, мир і безпека" в умовах агресії РФ та окупації частини території держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram