ГоловнаПолітика

Луценко: справу Януковича забрали в Горбатюка через загрозу скасування санкцій

"Це тотожне тому, що всі арештовані активи, а це мільярди доларів, не повернулися в Україну".

Луценко: справу Януковича забрали в Горбатюка через загрозу скасування санкцій
Фото: Макс Требухов

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що економічні кримінальні справи проти колишнього президента Віктора Януковича та його соратників були передані окремому управлінню, щоб не допустити скасування санкцій, які накладені на цих людей на Заході.

Про це Луценко сказав на брифінгу у вівторок.

"Реорганізація цього департаменту - а саме виокремлення одного з управлінь - обумовлена винятково небажанням пана Горбатюка передавати економічні справи стосовно Арбузова, Клюєва, Азарова, Януковича-молодшого передбаченим законом шляхом спеціального заочного засудження", - сказав він.

Луценко заявив, що керівник департаменту Сергій Горбатюк - перфекціоніст і хоче зібрати "тисячу доказів" перед тим, як передати справу до суду. Крім того, судячи з виступу Луценка, у Горбатюка є претензії до закону про заочний засудження. Але генеральний прокурор вважає, що недосконале законодавство - не привід, щоб його не використовувати.

"Я не можу собі уявити, що ці справи і далі - третій, четвертий рік - будуть лежати в департаменті спецрозслідування. Це означає тільки одне - зняття санкцій з Януковича та його гоп-компанії і розвал всіх надій людей забрати українське багатство, присвоєне злочинним шляхом. Усі ті, хто говорить: "Не чіпайте ці справи, не йдіть на заочне засудження", повинні розуміти: це тотожне тому, що всі арештовані активи, а це мільярди доларів, не повернулися в Україну", - зазначив Луценко.

За його словами, вже були "тривожні дзвоники" у вигляді скасування окремих санкційних обмежень для Злочевського та Клюєва.

Нагадаємо, 24 жовтня департамент спеціальних розслідувань ГПУ, який очолює Сергій Горбатюк, було реорганізовано. З нього виділено Управління з розслідування злочинів, скоєних злочинними організаціями.

Горбатюк виступив із критикою такого кроку.

Адвокатська дорадча група, яка відстоює інтереси сімей Небесної сотні, заявила, що рішення Луценка призведе до виведення з-під кримінальної відповідальності Віктора Януковича, Віктора Пшонки, Віталія Захарченка, Олександра Клименка, Сергія Курченка, Сергія Арбузова й інших.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram