ГоловнаПолітика

Клімкін: Росія перетворила безпеку на товар

Питання безпеки в світі сьогодні виглядає по-новому.

Клімкін: Росія перетворила безпеку на товар
Павел Климкин
Фото: Макс Левин

Деякі країни світу, зокрема Росія, перетворили питання безпеки і небезпеки на товар, вважає Павло Клімкін, міністр закордонних справ України. Про це він заявив на VI Національному Експертному Форумі, організованому Інститутом Горшеніна. LB.ua веде пряму трансляцію форуму.

"Світ навколо нас змінюється швидше, ніж ми очікували. Безпека (як окремих держав, так і громадян та бізнесу) виглядає інакше, ніж кілька років тому. Не кажу вже про кібербезпеки та терористичні загрози. Про сприйняття міграції як чогось, що несе небезпеку. І зараз деякі країни в світі - я не кажу про всіх - перетворили небезпеку на товар. Для Росії створити небезпеку і торгувати нею - це елемент політики. Зараз Росія свідомо піднімає ставки за багатьма напрямами у сфері безпеки", - сказав Клімкін.

За його словами, Україна в цій ситуації повинна довести свою конкурентоспроможність.

"Роль України в світі складається з здатності зберегти стійкість держави та суспільства, здатності протистояти сучасним загрозам. І, по-друге, важливо, наскільки ми здатні когось залучати до себе, наскільки ми можемо виступати хабом, у позитивному сенсі. Наскільки ми вмонтовані в різні системи, які належать до цивілізованого світу, в першу чергу Трансатлантичної спільноти (в широкому сенсі, в тому числі до цієї спільноти я зараховую і Японію, й інші країни Азії). Ми завжди говорили про вступ в НАТО, в ЄС. І нині ми йдемо разом із цією Трансатлантичною спільнотою. Нам це загалом, не в усіх деталях - ми не ідеальні, але нам це вдається", - зазначив міністр.

Павло Клімкін також додав, що Росія веде гібридну війну на роз'єднання Європи. Він вважає, що Росія не залишить цих спроб і в майбутньому.

Нагадаємо, на LB.ua було опубліковано велике інтерв'ю з Павлом Клімкіним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram