ГоловнаПолітика

Доповідач Європарламенту запропонувала скасувати візи для українців

З 2014 року Україна здійснила значний прогрес для лібералізації візового режиму.

Доповідач Європарламенту запропонувала скасувати візи для українців
Фото: bnr.bg

Доповідач Європейського парламенту з питань України Марія Габріель запропонувала дати Україні безвізовий режим, пише "Німецька хвиля".

У понеділок, 5 вересня, її доповідь буде заслухано на профільному комітеті. При цьому якщо такі самі доповіді про Грузію і Косово голосуватимуть сьогодні ж, то стосовно України - тільки наприкінці вересня чи на початку жовтня.

У своїй доповіді Габріель зазначає, що з 2014 року Україна здійснила значний прогрес у реалізації плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС, "незважаючи на внутрішні і зовнішні виклики, що стоять перед країною". Вона також зазначила, що переговори про безвізовий режим стали ефективним інструментом для просування реформ, особливо у сфері судочинства та внутрішніх справ. Доповідачка вважає, що скасування короткострокових віз допоможе створити нові економічні можливості в контексті зони вільної торгівлі, яка діє між Україною та ЄС.

Габріель вважає, що напливу нелегальних мігрантів через Україну не буде, адже між Києвом і Брюсселем з 2007 року діє угода про реадмісію. Але при цьому доповідач закликає Україну продовжити процес під'єднання прикордонних пунктів до бази даних Інтерполу, видачі біометричних паспортів і проведення інформаційної кампанії з питань прав та обов'язків, пов'язаних з безвізовими поїздками в ЄС.

Вона зазначає, що, схваливши рекомендацію Єврокомісії щодо візової лібералізації з Україною, Європарламент продемонструє, що кожна країна, яка виконала необхідні вимоги, може отримати безвізовий режим.

Нагадаємо, 20 квітня Європейська комісія запропонувала Європарламенту і Раді ЄС скасувати візи для громадян України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram