ГоловнаПолітика

Порошенко: техніка з зони АТО не використовуватиметься на параді

"Уся техніка, яка має бути на фронті, вона буде на фронті"

Президент Петро Порошенко заявив, що техніка з зони АТО не використовуватиметься на військовому параді до 25-річчя незалежності України.

"Ви зможете самі переконатися - вся техніка, яка має бути на фронті, вона перебуватиме на фронті. Понад те, значну частину техніки перед самим Днем Незалежності буде безпосередньо у зоні АТО передано у війська", - сказав він журналістам під час своєї поїздки у Житомирську область.

Радник президента Юрій Бірюков 24 липня заявив, що парад до Дня Незалежності буде масштабним, по центру Києва проїде близько 200 одиниць військової техніки. Порошенко вважає, що це гарна можливість продемонструвати повагу військовим.

"Ніхто не забере право українського народу віддавати честь, повагу українським військовим. І військовий парад - це якраз чудова нагода для того, щоб це продемонструвати. Україна повинна зміцнювати єдність, повинна зміцнювати патріотизм. І військовий парад - це хороша подія для того, щоб це продемонструвати", - вважає Порошенко.

При цьому він закликав не маніпулювати подіями дворічної давнини, коли в Києві проводили парад, тоді як російські війська вторглися в Україну.

"У нас трагедія сталася не тому, що ми парад проводили, а тому, що агресор вторгся на нашу землю. І коли тисячі і десятки тисяч військовослужбовців регулярних збройних сил Російської Федерації вторглися до нас, то спроба знайти будь-які інші причини - це перекладання з хворої голови на здорову. Ми завжди повинні про це пам'ятати. У нас не внутрішні конфлікти, як дехто намагається називати це, не інші причини. У нас - агресія проти незалежної суверенної України, збройна агресія Російської Федерації, яка розпочалася саме тоді. І в цьому - головна причина", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, 22 липня президент Петро Порошенко підписав указ про проведення військового параду до 25-ї річниці Дня Незалежності України.

У 2015 році в параді брали участь ветерани АТО, у тому числі Сухопутних військ ЗСУ, морської піхоти 36-ї бригади, десантників чотирьох бригад, 24-го батальйону "Айдар", Національної гвардії, Державної прикордонної служби, а також учні військових навчальних закладів. Військова техніка на параді не була присутня, за винятком двох американських Humvee, на яких пересувалися посадові особи, які приймали парад.

У 2014 році парад проходив із військовою технікою. Це викликало критику з боку громадськості, оскільки саме тоді почалося пряме вторгнення російських військ в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram