ГоловнаПолітика

Кабмін попросив Раду дозволити блокування сайтів без суду

Правовласники зможуть блокувати доступ до піратського контенту за добу

Кабмін попросив Раду дозволити блокування сайтів без суду
Фото: 4everfoto.blogspot.com

Уряд вніс до Верховної Ради законопроект, який дозволяє досудове блокування сайтів за піратський контент за зверненням правовласника.

Як повідомляє ain.ua, у проекті закону №4629 від 10 травня встановлюються межі відповідальності власників сайтів і хостерів, прописуються правила досудового блокування піратського контенту. Чи не вперше зафіксовано право правовласника вимагати від власника сайту особисті дані користувача, який розміщував піратський контент. Окрема стаття присвячена тому, як нотаріуси мають забезпечувати докази в Інтернеті.

Основною причиною появи законопроекту став "список 301" - щорічний документ, який складає влада США, зі списком країн, порушують права на інтелектуальну власність. Україна з 2013 року фігурує в ньому серед особливо злісних порушників - серед "пріоритетних країн", пише у пояснювальній записці до проекту перший віце-прем'єр - міністр економіки Степан Кубів.

У законопроекті прописано механізм, за яким правовласники зможуть блокувати доступ до піратського контенту без суду за добу. Такий механізм раніше неодноразово пропонувала Держслужба із захисту інтелектуальної власності.

"Власник прав на контент пише власнику сайту скаргу, власник сайту протягом 24 годин мусить заблокувати доступ до такого контенту або видалити його (додаток до ст. 52 закону про авторські права). Власники сайтів при цьому мусять вказувати в онлайні своє повне ім'я або найменування, а також назву хостера, повну адресу місця проживання або місцезнаходження, email і телефони", - перераховує ain.ua нововведення документа.

Від власника сайту потрібно також запобігти повторному розміщенню такого контенту на сайті. Не пізніше ніж через добу після блокування власник сайту мусить повідомити про це власника прав на контент через email. Якщо власник сайту не прислухався до вимог, правовласник звертається до хостера, і той зобов'язаний "видалити або зробити неможливим доступ до інформації, з якої подано скаргу" протягом доби після отримання цієї скарги.

Правовласник також наділяється правом отримувати від власника сайту особисті дані користувача, який порушив авторські права, в обсязі, достатньому для звернення до суду.

Також проект закону вносить зміни до "Закону про нотаріат". Нотаріусам надається право забезпечувати докази в Інтернеті, іншими словами, складати протокол, який містить опис інформації, розміщеної в Інтернеті, до якої додаються документи із зафіксованою інформацією, розміщеною в Інтернеті.

Нагадаємо, наприкінці квітня офіс Торгового представництва США видав щорічну редакцію звіту Special 301, присвяченого захисту прав інтелектуальної власності у світі. Як і минулого року, Україна залишається у списку Priority Watch List, разом зі ще 11 країнами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram