ГоловнаПолітика

ОБСЄ готова обговорювати поліцейську місію на Донбасі

Ламберто Заньєр хоче побачити конкретні пропозиції.

ОБСЄ готова обговорювати поліцейську місію на Донбасі
Ламберто Заньер
Фото: EPA/UPG

ОБСЄ відкрита для дискусії про поліцейську місію на сході України, заявив генеральний секретар організації Ламберто Заньєр.

"Ми маємо мандат на місію в Україні. Це мандат неозброєної цивільної місії. Функції місії були розширені, тому що ми контролюємо і сприяємо реалізації угод, досягнутих у Мінську. Ми чули заяви про поліцейську місію, але на цей момент немає конкретних пропозицій ОБСЄ з цього питання. Там є ідеї, зокрема, про поліцейський контингент, є пропозиції озброїти моніторингову місію в контактній зоні, тому я дуже відкритий до обговорення", - сказав генсек журналістам у понеділок в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

Заньєр підкреслив, що ОБСЄ має можливість проведення "більш посилених операцій".

"У нас, звичайно, ведеться обговорення. Але ми повинні бачити параметри того, що пропонується. Необхідно мати чітку пропозицію на столі і обговорювати цю пропозицію. І нам необхідно, щоб усі країни-учасниці ОБСЄ дали свою згоду", - зазначив він.

Нагадаємо, однією з головних умов проведення виборів на Донбасі Президент України Петро Порошенко назвав введення поліцейської місії ОБСЄ.

Україна попросила ОБСЄ розмістити збройні пости на кордоні з РФ. Після цього бойовики пригрозили Україні "повномасштабною війною, в яку будуть втягнені країни Заходу". Однак російський президент Володимир Путін заявив, що Росія згідна з пропозицією України розмістити поліцейську місію ОБСЄ на Донбасі, але тільки на лінії розмежування, а не на кордоні України з РФ.

2016 року в ОБСЄ головує Німеччина. Вона не підтримала ідею України розмістити на Донбасі збройну поліцейську місію ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram