ГоловнаПолітика

Порошенко назвав Росію загрозою для українських АЕС

Президент боїться повторення Чорнобильської катастрофи.

Порошенко назвав Росію загрозою для українських АЕС
Петр Порошенко
Фото: пресс-служба Президента

Президент Петро Порошенко заявив, що агресія Росії проти України може призвести до повторення атомної катастрофи.

Про це він сказав під час заходів із нагоди 30-ї річниці катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції.

"Неприйняття Кремлем самостійності України і відсутність дієвих гарантій безпеки без'ядерної України в... Будапештському меморандумі спровокували напад Росії на нашу незалежну державу. Російська агресія підірвала довіру неядерних держав до режиму нерозповсюдження цієї зброї, по-друге, створила загрозу повторення атомної катастрофи на території нашої країни", - сказав Президент.

Порошенко звернув увагу на те, що бойові дії велися за кілька сотень кілометрів від Запорізької АЕС. Президент також згадав про російську кібератаку на українські обленерго.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2015 року українське підприємство «Прикарпаттяобленерго» повідомило про те, що хакери здійснили напад на його комп'ютерну систему, в результаті чого близько 700 тис. жителів Івано-Франківської області залишилися без електроенергії.

Згідно з даними Держспецзв'язку, крім «Прикарпаттяобленерго», кібернападів зазнали також «Київобленерго», «Чернівціобленерго», «Хмельницькобленерго» і «Харківобленерго».

Американська компанія iSight Partners, яка спеціалізується на питаннях кіберрозвідки, стверджує, що до відключення електроенергії причетна російська група хакерів Sandworm.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram