ГоловнаЕкономікаФінанси

МВФ: "проект Южаніної" обвалить надходження до бюджету України

Ваше заявив, що депутати збираються зруйнувати фінансову стабільність країни

МВФ: "проект Южаніної" обвалить надходження до бюджету України
Жером Ваше
Фото: uacrisis.org

Міжнародний валютний фонд знову заявив, що податкову реформу, розроблену депутатами Верховної Ради без участі Мінфіну, не можна ухвалювати в тому вигляді, в якому вона є.

"За нашою поточною оцінкою законопроекту, зареєстрованого в парламенті минулого понеділка, він призведе до скорочення податкових надходжень на 9-10 відсотків ВВП. Це гігантська сума. У міжнародному зіставленні вона майже безпрецедентна", - заявив постпред Фонду Жером Ваше "Укрінформу".

Він додав, що не розуміє, як можна погоджуватися на таке зниження податкових надходжень, не скорочуючи витрат.

"Скорочення ставок за всіма основними видами податків, яке не компенсується іншими достовірними заходами (такими, як скорочення витрат), тільки збільшить дефіцит та борг і зруйнує довіру і фінансову стабільність. Таким чином, ми, як партнери України, не можемо підтримати проект податкової реформи в такому її вигляді", - підкреслив Ваше.

Він просить депутатів, перш ніж обговорювати податкові ставки, подумати, яким чином знизити видаткову частину бюджету.

Нагадаємо, законопроект №3357 авторства більш ніж сотні народних депутатів на чолі з головою податкового комітету Ніною Южаніною передбачає зниження податку на доходи фізичних осіб до 10%, податку на додану вартість - до 15%, єдиного соціального внеску - до 20%, а також перехід до податку на розподілений прибуток за ставкою 15%.

Уряд має намір наполягати на ухваленні за основу менш радикальної концепції Мінфіну. Урядова версія, згідно з презентацією, припускає встановити більшість ставок на рівні 20%.

Міністр Наталія Яресько раніше дала велику прес-конференцію, на якій заявила, що її пропозиція передбачає зниження надходжень до держбюджету на 60 млрд гривень, тоді як альтернативні проекти передбачають зниження на 150-200 млрд гривень. Яресько також заявила, що Україні вже час припинити вигадувати якусь "свою" податкову реформу і почати робити те, що пропонує Міжнародний валютний фонд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram