ГоловнаПолітика

Мін'юст вводить електронний апостиль

Україна приєдналася до сервісу, який існує у 23 країнах.

Мін'юст вводить електронний апостиль

В Україні незабаром можна буде проставити апостиль, використовуючи електронний сервіс Мін'юсту.

"Ми рішенням уряду впроваджуємо новий прогресивний сервіс - електронний апостиль", - сказав міністр юстиції Павло Петренко на засіданні уряду в середу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Міністр пояснив, що апостиль - це посвідчення документів некомерційного характеру органами юстиції для подачі в зарубіжні установи - договори купівлі-продажу, рішення судів, свідоцтва про народження.

Петренко сказав, що за рік 120 тис. українців звертається в органи юстиції, щоб отримати апостиль. При цьому видача апостилю концентрувалася виключно в Києві.

Він пояснив, що Україна приєдналася до електронного сервісу з видачі апостилю, який існує у 23 країнах.

Голова Мін'юсту сказав, що тепер будь-який українець може подати документи в рацс за місцем проживання та роздрукувати готовий документ уже через 24 години завдяки приєднанню до системи електронного сервісу, а достовірність документа й апостилю представники зарубіжних установ зможуть перевірити через Інтернет.

Апостиль - міжнародна стандартизована форма заповнення відомостей про законність документа для пред'явлення на території країн, що визнають таку форму легалізації. Штамп "Апостиль" ставлять тільки на оригінали документів державного зразка. Апостиль не вимагає іншого засвідчення або легалізації документа та визнається офіційними органами всіх держав-учасниць Гаазької конвенції 1961 року. Апостиль може не використовуватися, якщо існують правові підстави, що скасовують або спрощують легалізацію документа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram