ГоловнаПолітика

ЦВК зняла із себе відповідальність за ситуацію в Павлограді

Усенко-Чорна порекомендувала народним депутатам уважніше писати закони

ЦВК зняла із себе відповідальність за ситуацію в Павлограді
Фото: www.2000.ua

Центральна виборча комісія не приймала рішення про скасування другого туру виборів мера Павлограда Дніпропетровської області. Про це в коментарі LB.ua заявила заступниця голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна.

За її словами, у вівторок, 27 жовтня, ЦВК ухвалила роз'яснення з приводу застосування ст. 87 (проведення повторних виборів) Закону «Про місцеві вибори».

«Роз'яснення, які приймала вчора Центральна виборча комісія, не стосуються конкретно ситуації в цьому місті. Питання з приводу проведення повторного голосування в Павлограді повинна вирішувати міська виборча комісія на підставі своїх документів, які вона отримали за результатами проведення виборів. Нехай рахують, скільки в них виборців і приймають рішення», - заявила вона.

Усенко-Чорна зазначила, що некоректно говорити, що ЦВК заборонила другий тур виборів у Павлограді.

За її словами, зважаючи на дані Держреєстру, в південно-східних регіонах України «існує тенденція до скорочення кількості виборців, тим часом західні міста демонструють тенденцію зростання кількості виборців».

«По-перше, це роз'яснення не стосується ні чергових, ні позачергових виборів, вони діють універсально. Там не вказана прив'язка ні до конкретного регіону, ні до конкретної дати. Це - питання виключно застосування конкретної норми закону», - зазначила заступниця голови ЦВК.

«По-друге, якщо комусь не подобається, як ЦВК роз'яснила застосування норми ст. 87, можна звернутися до суду», - додала вона.

На запитання, чому таке роз'яснення ЦВК прийняла саме зараз - на етапі виборчого процесу, - Усенко-Чорна зазначила: «Закон («Про місцеві вибори» - ред.) приймався напередодні виборчого процесу. ЦВК постійно приймає якісь роз'яснення, які продиктовані практикою застосування цього закону. Якби цей закон працював 10 років, то ці питання виникли б і були б роз'яснені раніше».

«І хочу звернути увагу: народним депутатам потрібно більш уважно виписувати такі норми регулювання, щоб не було конфліктів між правовим регулюванням однієї норми закону й іншої», - сказала вона.

Нагадаємо, вчора з'явилася інформація, що ЦВК прийняла рішення скасувати другий тур виборів мера в Павлограді (Дніпропетровська область), оскільки в протоколі територіальної виборчої комісії було зазначено, що в місті проживає менш ніж 90 тис. виборців.

Як відомо, другий тур виборів мера, згідно з новим законом про місцеві вибори, проводять у містах, населення яких перевищує 90 тис. виборців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram