ГоловнаПолітика

У Раду внесено проект Виборчого кодексу

Замість п'яти законів про вибори в Україні залишиться один

У Раду внесено проект Виборчого кодексу
Фото: facebook.com/profichok

Нардепи Андрій Парубій, Леонід Ємець та Олександр Черненко зареєстрували у Верховній Раді проект Виборчого кодексу України. Документ №3112-1 зареєстровано у парламенті в п'ятницю, 2 жовтня.

За словами Черненка, кодекс має об'єднати в собі положення п'яти законів: про вибори президента, про вибори народних депутатів, про місцеві вибори, про Центрвиборчком і про державний реєстр виборців.

"Цей документ не новий. За основу був узятий проект, розроблений робочою групою під керівництвом Юрія Богдановича Ключковського і зареєстрований ще у березні 2010 року. Тоді над кодексом працювали найкращі фахівці з виборчого законодавства, документ отримав позитивний висновок Венеціанської комісії. Однак політична доцільність, як завжди, взяла гору, і депутати двох попередніх скликань вперто ігнорували ухвалення Виборчого кодексу, незважаючи на постійні рекомендації ПАРЄ, Венеціанської комісії, ОБСЄ", - написав він у фейсбуці.

У Виборчому кодексі передбачено відкриті списки на парламентських і місцевих виборах, врегульовано питання обрання депутатів від АР Крим, гендерні квоти на рівні 40 відсотків, вибори мерів міст у два тури, врегульовано питання передвиборної агітації.

Нагадаємо, що в липні цього року Верховна Рада ухвалила новий закон про місцеві вибори. Як заявив після цього в інтерв'ю LB.ua заступник голови ЦВК Андрій Магера, він думав, що закон про місцеві вибори не може бути гіршим за попередній. Однак виявилося, що може.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram