ГоловнаПолітика

Суд заарештував на два місяці 16 учасників сутичок біля Ради (оновлено)

Підозрюваним загрожують тривалі тюремні терміни

Суд заарештував на два місяці 16 учасників сутичок біля Ради (оновлено)
Михаил Балиоз
Фото: Александр Рудоманов

Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді арешту на два місяці чотирьом затриманим за підозрою в участі у масових заворушеннях біля Верховної Ради 31 серпня.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Заарештовано Артема Форманюка, Михайла Баліоза, Михайло Криворучкіна, Івана Сосну, представника "Чорного комітету", бійця батальйону ОУН Володимира Гроцького, а також Ігоря Гуменюка, підозрюваного у киданні гранати в оточення силовиків.

Радник голови МВС Зорян Шкіряк на своїй сторінці у фейсбуці повідомив, що до півночі суд заарештував 16 з 18 затриманих. Ще для одного обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Прес-служба "Свободи" уточнює, що це керівник Кіровоградської облорганізації партії Ігор Степура.

Також Шкіряк повідомив, що ще один підозрюваний зараз перебуває в лікарні за станом здоров'я. Рішення щодо нього ухвалять після того, як він зможе взяти участь у судовому засіданні. Йдеться про Богдана Тицького - голову організації "Чорний комітет". У нього зламана рука.

Як раніше повідомляла прокуратура Києва, всіх підозрюваних, крім Гуменюка, звинувачують в участі у масових заворушеннях, які спричинили загибель людей (ч. 2 ст. 294 КК). Санкція цієї статті - від 8 до 15 років в'язниці. Також їм інкримінують ч.3 ст. 345 КК - умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу пошкодження (санкція цієї статті - від 5 до 12 років в'язниці) і ст. 293 (групове порушення громадського порядку).

Гуменюку пред'явлено підозру за ст. 348 (зазіхання на життя співробітника правоохоронного органу, від 9 до 15 років або довічне позбавлення волі) і ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України (створення терористичної організації, від 8 до 15 років).

Можливості внесення застави в рішеннях суду не передбачено.

Нагадаємо, загалом у зв'язку із сутичками біля Верховної Ради 31 серпня затримано 31 особу, але під вартою залишили 18 осіб, решту відпустили. Серед тих, хто залишився за гратами, - Гуменюк, голова "Чорного комітету" Богдан Тицький і кілька інших представників цієї організації. 31 серпня під час мітингу біля Верховної Ради виникла сутичка зі співробітниками правоохоронних органів, під час якої мітингувальники застосували фізичну силу і вибуховий пристрій - ручну оборонну гранату РГО з осколковими елементами. У результаті три людини загинули, понад 150 осіб отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Серед постраждалих понад 130 правоохоронців, 11 цивільних осіб, з яких неповнолітній і троє представників засобів масової інформації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram