ГоловнаПолітика

Сакварелідзе порадив не заважати реформі органів прокуратури

Заступник генпрокурора заявив, що Порошенко стежить за змінами в ГПУ.

Сакварелідзе порадив не заважати реформі органів прокуратури
Фото: Макс Требухов

Заступник генерального прокурора Давид Сакварелідзе, якого вчора в.о. генпрокурора Юрій Севрук звинуватив у порушеннях під час розробки тестів для прокурорів, закликав не заважати реформі органів прокуратури.

"Звичайно ж, система пручається. Ми стикаємося з постійними протестами - це нормальний процес, ми до цього були готові. Досі, на жаль, не визначено конкурсну комісію, яка забезпечує процес проведення тестування. З приводу тих питань, деталі яких можна вирішити на звичайних робочих нарадах, починають службові розслідування. На нашу думку, це неправильно. Вони ставлять під сумнів легітимність, офіційну фінансову допомогу міжнародних донорів, отримання якої ми домагалися протягом останніх чотирьох місяців", - заявив Сакварелідзе на брифінгу в четвер.

На його думку, опір тестуванню має на меті отримати можливість впливати на його результати. "Ми не дамо нікому права імітувати реформу прокуратури України. І не раджу нікому ставати на шляху реформування органів прокуратури, здійснення якої вже давно відчайдушно потребує український народ. Вона була розпочата з ініціативи Президента України і проводиться за його активної підтримки", - додав заступник генпрокурора.

Водночас на пропозицію назвати прізвища тих, хто чинить опір реформі прокуратури, Сакварелідзе відповів ухильно: "Ви й самі бачите цих людей, посадових осіб. Вони роблять заяви в прямому ефірі, учора була одна заява. Зрозуміло, що система болісно ставиться до радикальних змін, але процес уже запущено, і процес неможливо зупинити".

Сакварелідзе висловив сподівання, що до кінця серпня перший етап тестування усе-таки запустять.

Нагадаємо, Севрук учора заявив, що до розробки тестових завдань не залучали жоден провідний юридичний ВНЗ країни і що тестові завдання отримали вкрай негативну оцінку в Національній академії прокуратури.

У Посольстві США в Україні (Америка дала гроші на розробку тестів) у відповідь заявили, що тести на проведення конкурсу із заміщення посад прокурорів відповідають міжнародним стандартам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram