ГоловнаПолітика

Призначення нового голови "Укрзалізниці" націлене на викачування грошей, - лідер Демальянсу

Рішення міністра інфраструктури вкотре розкритикували.

Призначення нового голови "Укрзалізниці" націлене на викачування грошей, - лідер Демальянсу
Фото: www.dyvys.in

Призначення керівників великих державних підприємств, таких як "Укрзалізниця", має проходити тільки через відкритий конкурс.

Про це, коментуючи призначення виконуючих обов'язки держпідприємств одноосібним рішенням міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, заявив лідер партії "Демократичний Альянс" Василь Гацько, повідомляє РБК-Україна.

"На мою думку, призначення керівників таких великих державних підприємств, як "Укрзалізниця" й "Укрспирт", має проходити через відкритий конкурс - це навіть не обговорюється. Це наймані менеджери, тут неприпустимий квотний принцип, призначення за принципом партійності чи лояльності. Це стосується і національного рівня, і місцевого. До чого призводять такі призначення, ми бачимо навіть по Києву. У місті, де перемогла революція, великими підприємствами керує менеджмент Льовочкіна або "Сім'ї". Якби ми мали відкритий конкурс, ми оцінювали б професійні та ділові якості, вивчали б зв'язки з режимом, з корупційними схемами. Державні корпорації - те саме", - говорить політик.

На думку лідера "Демальянсу", єдиною причиною для такого кулуарного призначення може бути тільки "викачування" грошей з держпідприємства.

"Якщо говорити про "Укрзалізницю", то через цю компанію йдуть мільярди гривень. І сьогодні йде перерозподіл впливу на грошові потоки, перерозподіл впливу на державні підприємства для викачування грошей. Інших причин для таких кулуарних призначень конкретних людей ми не знайдемо. Коли ми говоримо про державні підприємства, жодних причин для кулуарних призначень немає. Це пережитки минулого, які потрібно зламати", - наголосив він.

Коментуючи рішення міністра Пивоварського, Василь Гацько підкреслив, що такі дії можуть довести Україну до "часів Януковича і Азарова".

"На жаль, система влади сьогодні ще не працює. Не працюють суди, прокуратура. І в сьогоднішніх умовах найдієвішим інструментом є публічний тиск на владу. І сьогодні правильно порушувати і ставити питання перед президентом, перед прем'єр-міністром - вимагати проведення відкритих публічних кадрових конкурсів на всіх держпідприємствах. В іншому разі ми фактично повторимо те, що було за часів Януковича і Азарова - використання держкомпаній для викачування грошей з бюджету", - говорить політик.

Нагадаємо, нинішнього в.о. голови "Укрзалізниці" призначили за наказом міністра Андрія Пивоварського без кадрового конкурсу.  Мінінфраструктури наразі не вбачає потреби в проведенні конкурсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram