ГоловнаПолітика

Комітет палати представників США ухвалив резолюцію щодо Савченко

Остаточне ухвалення резолюції очікується найближчим часом

Комітет палати представників США ухвалив резолюцію щодо Савченко
Фото: EPA/UPG

Комітет з міжнародних справ Палати представників США затвердив текст резолюції H.Res.50 "Заклик про звільнення українського бойового пілота Надії Савченко, яку було захоплено військами РФ у східній Україні і незаконно утримують у російській в'язниці з липня 2014 року".

"Надія Савченко ‒ справжній герой України, її стійкість надихнула багатьох людей в країні, які борються за незалежну, демократичну і процвітаючу Україну", - зазначив старший член Комітету у закордонних справах конгресмен Еліот Енгел, пише Укрінформ.

У документі наголошується, що українська льотчиця Савченко воювала добровольцем у батальйоні "Айдар", її захопили на українській території, позбавили права на справедливий судовий розгляд і незаконно передали Російській Федерації, щоб вона постала перед судом через необгрунтовані звинувачення у тероризмі".

Резолюція закликає уряд США, європейських союзників і міжнародну спільноту активно підтримувати зусилля зі звільнення Надії Савченко та інших осіб, які незаконно утримуються в РФ.

Як уточнили джерела в Конгресі США, згідно з процедурою, документ з Комітету буде відправлено на голосування безпосередньо в Палату представників. Оскільки резолюція не містить суперечливих положень, її остаточне прийняття очікується найближчим часом.

Нагадаємо, Надію Савченко в Росії звинувачують у причетності до вбивства двох журналістів, незважаючи на алібі. Її незаконно вивезли на територію РФ влітку минулого року й утримують у московському СІЗО.

У середу Верховна Рада 256 голосами затвердила так званий "список Савченко" - перелік осіб, які відповідальні за незаконне взяття під варту Надії Савченко. Депутати рекомендували РНБО ввести персональні санкції проти цих осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram