ГоловнаПолітика

Євросоюз погодив з українським МЗС відстрочені санкції проти Росії

Компромісний варіант у МЗС назвали "перемогою Києва"

Євросоюз погодив з українським МЗС відстрочені санкції проти Росії
Фото: скриншот с ютуба

Український МЗС попросив Євросоюз відстрочити впровадження нових санкцій проти Росії. Про це повідомляють ЗМІ Брюсселя з посиланням на власні джерела, пише "Європейська правда".

Без втручання українського відомства Рада ЄС могла не прийняти санкційних рішень, повідомив у своїй сторінці в twitter кореспондент Wall Street Journal Лоренс Норман.

"Джерела повідомили мені, що Клімкін (міністр закордонних справ України, - ред.) написав Федеріці Могеріні (верховному представнику ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки. - ред.) певним чином відтермінувати список санкцій", - написав Норман.

Міністри закордонних справ країн ЄС на сьогоднішньому засіданні розширили санкції щодо РФ, додавши у чорний список 19 осіб і заморозивши рахунки 9 компаній. Санкції набудуть чинності 16 лютого.

За даними "Європейської правди", таке рішення стало "перемогою Києва", оскільки частина держав-членів ЄС була налаштована заблокувати нові санкції. "Тобто ситуація протилежна. Ми не просили ЄС почекати із санкціями, а навпаки, переконали колег у необхідності прийняти рішення про розширення санкцій - нехай і відстрочених", - заявив у коментарі "Європейській правді" посол МЗС з особливих доручень Дмитро Кулеба.

"Деякі міністри ЄС висловилися за те, щоб не приймати нові санкції проти РФ доти, поки не відбудуться переговори в Мінську. Міністр Клімкін провів низку телефонних переговорів, переконуючи колег, що таке рішення буде контрпродуктивним.

"За цей час мають пройти переговори в Мінську, і тоді ЄС буде бачити, як варто рухатися далі. Чіткий сигнал Росії - всі готові як до компромісів, так і до посилення тиску. Це залежить від позиції Росії. Це її вибір", - пояснив дипломат.

Нагадаємо, переговори в "нормандському форматі" заплановано в Мінську найближчої середи, 11 лютого. Очікується, що сторони досягнуть угоди про відведення військ, розширення буферної зони між силами АТО і бойовиками, а також домовляться про дипломатичне розв'язання конфлікту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram