ГоловнаПолітика

Терористи заважають місії ОБСЄ працювати на Донбасі, - генсек

Ламберто Заньєр розповів про місію ОБСЄ на сході України

Терористи заважають місії ОБСЄ працювати на Донбасі, - генсек
Фото: EPA/UPG

Організація з безпеки і співробітництва у Європі звинуватила проросійських терористів в Україні у блокуванні роботи її місії в зоні АТО. Таку заяву зробив генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр в інтерв'ю німецькій газеті Die Welt.

"Сепаратисти не допускають нас у прикордонні з Росією райони. Замість цього вони часто пропускають спостерігачів ОБСЄ лише туди, куди їм вигідно. У результаті ми ризикуємо тим, що нашу місію використають як інструмент пропаганди", - заявив Заньєр.

Заньєр також зазначив, що спостерігачі ОБСЄ змушені працювати на сході України у дуже складних умовах. "Ми фактично взяли на себе місію "блакитних касок", не маючи для цього необхідного оснащення", - пояснив він.

Відповідаючи на питання про підтримку сепаратистів зброєю з боку Росії, Заньєр зазначив, що останніми тижнями у терористів з'явилася нова техніка, в тому числі важке озброєння.

"З України вони його отримати не могли, вони там нічого не захоплювали. Єдиною можливістю є те, що зброя і боєприпаси надходять через російський кордон. Прямих доказів у нас немає, але наші здогадки близькі до правди", - сказав генсек.

Заньєр зазначив, що спостерігачі ОБСЄ "не бачили жодного солдата", але тільки тому, що місія залежить від роботи з ополченцями і не може вільно пересуватися захопленою бойовиками територією. Водночас співпрацею з силами АТО Заньєр задоволений: "Україна запросила нас і співпрацює дуже добре. У нас є вільний доступ (на територію АТО, - ред.)".

Нагадаємо, співробітники місії ОБСЄ в Україні вже кілька разів потрапляли під обстріли на території, яку контролюють терористи і російські військові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram