ГоловнаПолітика

У Раду внесли законопроект про мобілізацію нардепів

Народні депутати не мають бути винятком, йдеться у пояснювальній записці до законопроекту

У Раду внесли законопроект про мобілізацію нардепів
Фото: Макс Требухов

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №1771-1 від 26 січня про внесення змін до закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (про мобілізацію народних депутатів України).

Про це повідомляється на сайті Ради, пише видання "Апостроф".

Автор законопроекту народний депутат від групи "Економічний розвиток" Валентин Ничипоренко запропонував виключити із закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" абзац 9 ч. 1 ст. 23, в якій ідеться про те, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані, серед іншого, народні депутати України, депутати Верховної ради Автономної Республіки Крим.

Закон пропонується доповнити статтею 23-1 "Особливості проходження військової служби при мобілізації народними депутатами України та депутатами Верховної ради Автономної Республіки Крим", згідно з якою депутати мають право відбути на військову службу під час мобілізації в місця виконання бойових завдань Збройними силами України в міжсесійний період і дні, коли немає пленарних засідань.

"Необхідність прийняття цього проекту закону не викликає сумнівів, адже суспільство вимагає справедливості в питаннях мобілізації чоловіків, які можуть захищати державу від внутрішніх і зовнішніх загроз. Народні депутати України не мають бути винятком і залишатися осторонь", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Як повідомлялося, мобілізація в 2015 році пройде в три етапи і триватиме із січня по серпень. Перший етап розпочався 20 січня і триватиме 90 днів. Протягом року в ЗСУ планується мобілізувати 200 тис. українців. Також у 2015 році планується провести призов 40 тисяч громадян на строкову військову службу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram