ГоловнаПолітика

Садовий має багато запитань до СБУ щодо розслідування обстрілу його будинку

Мер Львова відмовляється ходити з охороною

Садовий має багато запитань до СБУ щодо розслідування обстрілу його будинку
Фото: samopomich.ua

Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що у нього виникає багато запитань до правоохоронних органів щодо розслідування обстрілу будинку, в якому він проживає разом із сім'єю, влітку цього року, і повторного обстрілу, який стався 26 грудня. Про це він сказав, коментуючи ситуацію, що склалася в п'ятницю ввечері з будинком його сім'ї, передає УНІАН.

"Я б хотів, щоб правоохоронці, СБУ, яка проводить слідство, довели справу до кінця. Запитань дуже багато. І у жителів міста, і у всіх небайдужих. У мене є дуже багато запитань. Це переходить межі здорового глузду. Розумію, що людина, чи група людей, які це роблять, знають, чого вони хочуть. Я не знаю, чого вони хочуть. На мене тиснули, завжди тиснути будуть. Якоїсь конкретної речі я не пам'ятаю, щоб були якісь погрози. Я думаю, що це справа честі працівників правоохоронних органів цей злочин розкрити", - зазначив Садовий.

Також мер додав, що справою щодо обстрілу в липні цього року займається СБУ.

"Справою займається Служба безпеки України. Вони 5 місяців розслідують цей злочин. Мені пропонували особисту охорону, для дружини. Це має бути група охоронців. Я мав би носити бронежилет. Це означало б, що я мав би жити у в'язниці. Я на це категорично не погодився. Я завжди ходив пішки, спілкуюся з людьми. За рішенням суду було призначено охорону біля будинку. Там стоїть пост. Цю будку вчора на півметра перенесло від цього місця. Працівників Держслужби охорони було двоє. Є камери відеоспостереження, де чітко видно, звідки був постріл і куди він був направлений. Є інформація з трьох камер. Усі ці дані передано в міліцію. Яка охорона може вберегти від такого пострілу?”, - запитав мер Львова.

Він також зазначив, що якщо раніше це була стара модифікація гранатомета, то, за даними міліції, цього разу було застосовано новітню модифікацію протитанкового гранатомета.

За словами Садового, він з родиною поїхав з дому в четвер увечері.

"У четвер орієнтовно о 18.30 я поїхав на Прикарпаття", - додав він.

При цьому мер повідомив, що від учорашнього пострілу з вікон будинку повилітали шибки. Також пошкоджено двері, стіну.

"Моя робота є публічною. Я зайшов у будинок, я вийшов. Це видно. Світло світиться. Можна просто стати збоку і за всім спостерігати. Я відкритий. Я не збираюся міняти свій стиль життя. Якщо перший раз, я думав, може, хотіли налякати або якусь шкоду зробити. Минуло 5 місяців. Якби професіонал хотів влучити у вікно, він би зруйнував цей будинок. Хоча всі вікна повилітали, двері повикручувало, пробило повністю стіну. У мене багато запитань", - підкреслив Садовий.

Також, коментуючи ситуацію з обстрілом будинку, мер Львова акцентував увагу на роботі судової гілки влади, зазначивши, що останнім часом у місті саме за рішенням суддів злочинців випускали під домашній арешт.

"У жовтні наша міліція затримала людей, які приїхали з гранатометами, зі зброєю. Їх затримали. А суд випускає під домашній арешт. Або останній випадок, коли у Львові міліціонери затримали злодія-рецидивіста? Суд випустив його під домашній арешт. Це переходить межу здорового глузду", - переконаний Садовий.

Міський голова Львова переконаний, що будь-який злочин можна розкрити, враховуючи сучасні технології.

"Це безпрецедентно для Львова і для України. Яка охорона від цього може захистити? Добре, що нас не було вдома. Я вірю, що не можна приховати інформацію. Будь-який злочин можна розслідувати, тільки потрібен професійний підхід", - підкреслив Садовий.

У свою чергу заступник начальника Львівського міського управління міліції Павло Герасим у коментарі журналістам зазначив, що зловмисники стріляли з відстані понад 50 метрів "ручним протитанковим гранатометом, цю модель зараз встановлюють - це 22 або 18 гранатомет РПГ".

Нагадаємо, в п'ятницю, 26 грудня, близько 20:45 на вул. Стрілецькій у Львові з гранатомета обстріляли будинок сім'ї Садових. Господарів у цей момент не було в будинку, тому ніхто не постраждав.

Будинок отримав серйозні пошкодження. Вибито вікна та двері, частково пошкоджено одну стіну.

За попередніми висновками правоохоронців, будинок обстріляли з гранатомета - на місці інциденту виявлено хвіст від снаряда РПГ-18 "Муха" 1991 року випуску.

Це вже другий за півроку напад на будинок міського голови Львова. Наприкінці липня його також обстріляли з гранатомета.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram