ГоловнаПолітика

Джемілєву пропонували вийти з "Батьківщини" в обмін на звільнення сина

Пропозицію зробила людина з оточення Віктора Януковича

Джемілєву пропонували вийти з "Батьківщини" в обмін на звільнення сина
Фото: www.dyvys.in

Депутатові Верховної Ради від "Батьківщини" і колишньому голові (1991-2013) Меджлісу кримських татар Мустафі Джемілєву пропонували вийти з фракції в обмін на звільнення сина з в'язниці або пом'якшення покарання. Про це депутат сказав в інтерв'ю "Телекритиці".

32-річний син депутата Хайсер Джемілєв застрілив людину в Бахчисараї 27 травня 2013 року. Меджліс кримських татар назвав це нещасним випадком. Від пострілу загинув 44-річний місцевий житель Февзі Едемов, який іноді допомагав родині Джемілєва. 28 вересня 2014 року сина Джемілєва вивезли до Росії, незважаючи на рішення Європейського суду з прав людини звільнити ув'язненого. Апеляційний суд Києва дійшов висновку, що Хайсер скоїв убивство з необережності, але Росія продовжує його утримувати і судити за своїми законами.

"[Замість звільнення сина або послаблення для нього я мав] вийти з фракції "Батьківщина". Мовляв, не треба приєднуватися до ПР. Залишайтеся незалежними. А потім ми запросимо вас в якусь не опозиційну і не провладну партію, яку вони збиралися створити. Він навіть програму мені показав, в якій були прописані цілком демократичні і правильні принципи..." - сказав депутат.

За його словами, пропозицію зробила людина, що займала високу посаду в уряді при президенті Вікторові Януковичу і була близька до президента-втікача .

"Ця пропозиція для мене було неприйнятною. Навіть якщо за цим послідувала б смерть мого сина чи моя смерть", - сказав Джемілєв. Після відмови статтю, за якою в Росії звинувачують сина депутата, було перекваліфіковано на більш важку, що передбачає довічне ув'язнення.

Раніше Джемілєв казав, що Путін хоче з ним зустрітися і шантажує сином.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram