ГоловнаПолітика

Чорновол: генпрокурор з Майдану не має права покривати корупціонерів Януковича

Кандидат у депутати впевнена, що "Нафтогаз" спеціально програв суд "РосУкрЕнерго" на $3 млрд

Чорновол: генпрокурор з Майдану не має права покривати корупціонерів Януковича
Татьяна Чорновол
Фото: www.dyvys.in

Генпрокурор і вище керівництво держави повинні відповісти за розслідування резонансних корумпованих справ проти високопоставлених чиновників режиму Віктора Януковича.

Про це заявила член Політради партії "Народний фронт", кандидат у народні депутати Тетяна Чорновол, коментуючи кримінальну справу проти екс-голови "Нафтогазу" Євгена Бакуліна та інших топ-менеджерів компанії, яку намагалася закрити ГПУ.

"Ми вже дечого досягли, справа в тому, що Генпрокуратура після анонсування цієї прес-конференції відновила кримінальну справу стосовно Бакуліна", - підкреслила вона.

"Я особисто буду контролювати хід цієї справи, оскільки це дуже важливо, щоб ті люди, які організовували найбільш корупційні афери часів Януковича, і сам Янукович, який є у цих схемах, відповіли за це. Генпрокурор також повинен відповідати за розслідування цих справ, тому що він - генпрокурор з Майдану. Відповідати за розслідування цих справ повинен і Президент України, який призначає людей в цю прокуратуру", - заявила Чорновол.

Кандидат у народні депутати зазначила, що за роки колишньої злочинної влади реалізувалися корупційні схеми у сфері паливно-енергетичного комплексу, коли фіктивним фірмам з харківською пропискою передавали без передоплати дорогий імпортний газ на мільярдні суми.

"Ланцюжки викрадення цих коштів виникали таким чином. Обов'язково повинен бути присутнім Бакулін, потім ішов Юрій Бойко, Сергій Курченко, потім ішов Янукович. Або Бакулін - Воронін - Фірташ і Янукович. Або Бакулін - Бойко - Льовочкін і Янукович. Останнім сегментом цього ланцюга завжди був Янукович, тому дуже важливо розслідувати саме зараз цю справу. Якщо у нас немає Бакуніна, який ставив підписи і оформляв договори, у нас руйнується відстеження всього ланцюжка", - зазначила Чорновол.

Кандидат у народні депутати зазначила, що оскільки Бакуліна випустили під заставу, тепер не можна знайти ключі для арешту інших фігурантів корупційної схеми Януковича.

"У нас вільно гуляє по країні Бойко, його можна зустріти в найцікавіших місцях. Так само не можна розслідувати справи  "вишок Бойка", які насправді є "вишками Януковича", - підкреслила Чорновол.

Чорновол також зазначила, що справа корупції в "Нафтогазі" - це навіть питання не раніше вкрадених коштів, які треба повертати, а й тих, які ще спробують відмити за налагодженими схемами.

"Наприклад, як колишній урядовий уповноважений з питань корупції, можу сказати, що "Нафтогаз" спеціально програв суд "РосУкрЕнерго" на три мільярди доларів. А вже в київському Господарському суді "Нафтогаз" спеціально програв справу про відвантаження газу фірмам Фірташа на два мільярди доларів. Оскільки Бакулін на волі, Бойко намагався зробити це вже при цій владі. В уряді ми працювали, як не дати їм забрати цей газ. Тому справа Бакуліна - це справа нинішніх мільярдів, а не колишніх, які вже вкрали, а тих, які хочуть прокрутити зараз", - підсумувала Чорновол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram