ГоловнаПолітика

ЄС через два тижні вирішить, чи скасовувати санкції щодо Росії

Усе залежить від виконання Кремлем умов мирного плану щодо врегулювання ситуації на сході України

ЄС через два тижні вирішить, чи скасовувати санкції щодо Росії
Фото: www.dw.de

Рішення ЄС про санкції проти Росії залежить від результатів двотижневого моніторингу Європейської служби зовнішньополітичної діяльності, яка до кінця місяця спостерігатиме за виконанням Кремлем умов мирного плану щодо врегулювання ситуації на сході України.

Про це заявила прес-секретар глави дипломатії ЄС Кетрін Ештон - Майя Косьянчич, передає ИТАР-ТАСС.

"Це станеться впродовж цього місяця", - сказала Косьянчич.

У свою чергу глава Євроради Герман Ван Ромпей після оголошення про набуття з 12 вересня чинності нових санкцій проти Росії повідомив, що ЄС може їх повністю або частково скасувати залежно від розвитку ситуації на сході України.

"Рада ЄС до кінця місяця проведе на основі оцінки Європейської служби зовнішньої діяльності комплексний огляд мирного плану", - зазначив він.

За його словами, якщо ситуація на місцях проведення мирного плану викликатиме довіру, Єврокомісії та зовнішньополітичній службі ЄС буде доручено підготувати пропозиції щодо зміни, призупинення або скасування повністю або частково пакета санкцій.

Нагадаємо, санкції Євросоюзу, узгоджені 9 вересня і запроваджені 12 вересня передбачають "удар" по нафтових компаніях Росії ("Газпром нефть", "Роснефть" і "Транснефть") і ще більше обмежать доступ російського бізнесу до своїх кредитних ринків. Компанії, що надають послуги розробки глибоководних нафтових свердловин і видобутку нафти в Арктиці, теж не зможуть працювати з Росією.

Далі ЄС склав список із 9 російських компаній, чия робота може бути пов'язана з оборонною промисловістю. Їм не дозволять продавати товари подвійного призначення з Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram