ГоловнаПолітика

Україна назвала умови припинення вогню

Росія повинна припинити підтримку бойовиків і звільнити полонених

Україна назвала умови припинення вогню
Фото: EPA/UPG

Під час чотиристоронніх переговорів голів МЗС України, Росії, Німеччини та Франції в Берліні Україна відкинула вимоги РФ припинити вогонь у зоні АТО без попередніх умов.

Київ готовий піти на припинення вогню лише в разі, якщо Москва здійснить реальні кроки для деескалації конфлікту на Донбасі, наводить "Інтерфакс-Україна" позицію міністра закордонних справ України Павла Клімкіна.

Іншою умовою є встановлення повноцінного контролю українсько-російського кордону для припинення потоку бойовиків і зброї, а також надання ОБСЄ мандата для контролю дотримання умов припинення вогню.

Крім того, Україна вимагає звільнення всіх полонених, захоплених російськими бойовиками, в тому числі пілота Надії Савченко, яку утримують у російській в'язниці.

У свою чергу голова МЗС РФ Сергій Лавров розкритикував висунуті Києвом умови. За його словами, міжнародні зусилля не будуть успішними, поки Київ "робить ставку на силове вирішення" конфлікту.

Раніше міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що переговори щодо ситуації в Україні, що пройшли в Берліні, були "складними", але було досягнуто "певного прогресу".

Консультації голів МЗС чотирьох країн у Берліні тривали більш ніж п'ять годин у ніч на понеділок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram