ГоловнаПолітика

В АП не виключають вторгнення російських військових під виглядом гуманітарної допомоги

На Банковій розглядають три сценарії

В АП не виключають вторгнення російських військових під виглядом гуманітарної допомоги
Фото: inforesist.org

Адміністрація президента допускає пряме військове вторгнення регулярних Збройних сил Росії під виглядом гуманітарної допомоги для жителів сходу України. Про це на брифінгу повідомив прес-секретар президента Святослав Цеголко.

"Сьогодні є три сценарії розвитку подій. Перший: пряме вторгнення на територію України під виглядом доставки гуманітарного вантажу", - сказав він.

Другий варіант, за його словами, це провокації з вантажем на території Харківської області з високою можливістю агресії з боку Росії.

У третьому випадку, за словами Цеголко, гуманітарну допомогу доставлять через найближчий до Луганська пункт пропуску, де вантаж просканують українські прикордонники і місія Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

У такому разі, вантаж рухатиметься підконтрольною терористам територією, а після прибуття в Луганськ його розділить для жителів міста Міжнародний Комітет "Червоний Хрест".

Цеголко також зазначив, що українська частина міжнародної гуманітарної допомоги в середу вирушила до Луганська.

Крім того, 8 серпня Україна вже була під загрозою прямого військового вторгнення, коли під прикриттям миротворчих військ планували перетнути кордон регулярні війська Збройних сил Росії.

Тоді президенту Петру Порошенку вдалося зупинити це вторгнення.

Нагадаємо, 12 серпня Росія відправила з-під Москви "гуманітарний конвой" - майже 300 вантажівок, що мають доставити гуманітарну допомогу жителям Луганська, які вже кілька днів живуть в місті без електроенергії, води і зв'язку через бої підтримуваних Росією терористів з українською армією. Низка західних політиків заявили, що російська влада може використовувати гуманітарну ситуацію на Донбасі для того, щоб ввести свої війська в Україну.

12 серпня заступник глави Адміністрації президента Валерій Чалий заявляв, що гуманітарний вантаж з Росії дійде до кордону з Україною, там його перевантажать і жодного супроводу вантажу не передбачено.

13 серпня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив: "Жодного путінського "гуманітарного конвою" не пропустять через територію Харківської області. Провокація цинічного агресора на нашій території не припустима".

У свою чергу прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, що Україна сама в змозі забезпечити своїх громадян і може приймати гуманітарну допомогу виключно в межах міжнародного права і по лінії Червоного Хреста.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram