ГоловнаПолітика

Колесніков: вибори в Раду до настання миру в Україні неможливі

ПР хоче зберегти змішану систему виборів

Колесніков: вибори в Раду до настання миру в Україні неможливі
Фото: ipress.ua

Вибори у Верховну Раду не можна проводити, поки у східних регіонах не запанує мир, вважає секретар президії політради Партії регіонів, народний депутат Борис Колесніков.

"Позиція нашої фракції чітка: спочатку мир, конституційні зміни як гарантія миру, і тільки після цього можна обговорювати вибори", - заявив політик в інтерв'ю газеті "Сегодня".

За словами Колеснікова, коли йдеться про парламентські вибори в умовах збройного конфлікту, можливі порушення інтересів виборців. "Адже тут обирається не голова держави - одна людина, а представники Верховної Ради, що захищають інтереси кожного регіону. Тому такі вибори повинні повноцінно проходити в усіх областях, щоб кожен виборець міг висловити свою думку шляхом голосування", - уточнив політик.

На його думку, ідеологічні принципи, які Партія регіонів буде відстоювати на парламентських виборах, - це децентралізація влади, а також гуманітарна, бюджетна та мовна політика. При цьому народний депутат називає децентралізацію "поняттям настільки об'ємним, що воно кардинально змінить життя країни".

"Ми будемо відстоювати змішану систему (виборів, - ред.), тому що в нас в окремих партіях усі депутати представляють Печерський район або Кончу-Заспу. Так не повинно бути. Тому вибори повинні бути змішаними - половина партійних, половина мажоритарних - від округів", - заявив Колесніков.

Окрім того, політик вважає життєво важливим для регіонів мовне питання.

"В ідеалі треба домагатися для російської мови статусу другої державної. Це вирішило б усі проблеми. Сьогодні батьки випускників запитують: ми платимо всі податки, за які утримуються державні виші, чому в більшості навчальних закладів викладають українською мовою? Хтось питав думку випускників, припустімо, харківських, донецьких шкіл з пріоритетом російської мови? По суті, це побутове питання, а його всі роки незалежності з площини побуту переносять у площину політики", - зазначив Колесніков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram