ГоловнаПолітика

СБУ встановила причетність російського розвідника до диверсій у Слов'янську

Стрєлков вербував громадян України для подальшого їх використання в організації та проведенні підривних акцій на території нашої держави

СБУ встановила причетність російського розвідника до диверсій у Слов'янську
Фото: Макс Левин

Служба безпеки України встановила особу ватажка російської диверсійної групи, яка тероризує місцеве населення, захоплює адміністративні будівлі, дестабілізує суспільно-політичну ситуацію у східних областях України.

Ним виявився громадянин РФ, офіцер спецпризначення ГРУ генштабу Збройних сил Росії Ігор Стрєлков, повідомляє прес-служба СБУ.

Саме його голос ідентифіковано в записі телефонної розмови з московським куратором, який оприлюднили у ЗМІ 14 квітня, де він звітує про терор у Слов'янську та розстріл автомобіля з українськими правоохоронцями.

Під час оперативно-слідчих дій затримані раніше співробітниками СБУ диверсанти вказали на Стрєлкова як на людину, яка їх вербувала та давала завдання захоплювати адмінбудівлі в Харкові.

Встановлено, що на початку березня 2014 року він прибув на територію невизнаної Республіки Крим і координував захоплення російськими військовослужбовцями і представниками спецслужб Росії військових частин Збройних сил України, місцевих органів влади та управління, викрадення військовослужбовців, активістів громадських організацій, інших громадян України та іноземців.

Крім цього, Стрєлков продовжує вербування громадян України для подальшого їх використання в організації та проведенні підривних акцій на території нашої держави.

Диверсант давав вказівки громадянам України захопити й утримувати будівлю Харківської обласної державної адміністрації, військові частини та підрозділи правоохоронних органів з метою заволодіння зброєю в Луганській області.

У вівторок СБУ порушила кримінальне провадження за фактом організації російським громадянином Стрєлковим умисного вбивства та вчинення дій з підриву суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності України, фактом диверсійно-підривної діяльності, а також організації масових заворушень на території східних регіонів нашої держави.

Нагадаємо, напередодні, СБУ оприлюднила телефонну розмову співробітника ГРУ з московським куратором, у якій той звітував про успішне проведення диверсійної діяльності в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram