ГоловнаПолітика

Валенса: Путіна потрібно судити по-чоловічому - в Гаазькому трибуналі

Екс-президент Польщі вважає негідною поведінку російського президента

Валенса: Путіна потрібно судити по-чоловічому - в Гаазькому трибуналі

Президента Росії Володимира Путіна за дії в Криму потрібно судити в Гаазькому трибуналі або в іншому міжнародному суді.

Таку думку в інтерв'ю газеті Rzeczpospolita висловив колишній президент Польщі Лех Валенса.

"Я чекаю, коли світ відповість Путіну по-чоловічому. Зараз усі використовують якісь комбінації", - наголосив Валенса у відповідь на запитання, чи погодився світ на анексію Криму Росією.

За його словами, світ не повинен приймати поділ України і зобов'язаний об'єднатися в спільну силу, "яка змусить Путіна обрати поведінку, гідну XXI століття". "Не можна порушувати норми, договори і створювати небезпеку для народів світу. Треба щось зробити, щоб кожен знав, що за таке він буде судимий", - зазначив Валенса.

Водночас він додав, що світова спільнота не повинна допустити появи "нової залізної завіси".

Натомість екс-президент Польщі вважає недостатнім введення санкцій проти Росії.

"Треба розібратися, як бути з російським газом і товарообігом. Чи можемо ми собі дозволити виключити Росію з економічного життя. Потрібно створити Комісію солідарності, яка отримає певні зобов'язання від кожної країни світу і стежитиме, щоб кожна з цих країн їх реалізувала", - сказав Валенса.

На його думку, світ не може пробачити Путіну жертв на Майдані в Києві і втрату Україною частини території, "тому що це погано закінчиться для всіх".

Нагадаємо, офіційне вторгнення російських військ в Україну сталося 1 березня 2014 року, коли Рада Федерації підтримала відповідні наміри Путіна. Слідом за цим до Росії приєднали частину території України - Автономну Республіку Крим. Світова спільнота вважає ці дії протиправними і ввела санкції проти російських чиновників і бізнесменів, близьких до Путіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram