ГоловнаПолітика

Почався штурм Чернівецької ОДА (оновлено)

Люди почали бити шибки і виламали двоє дверей

Близько тисячі людей о 10:30 штурмували будівлю обладміністрації в Чернівцях.

Близько 9:30 біля будівлі почали збиратися люди, охочі потрапити у сесійну залу, де проходить позачергова сесія обласної ради. Однак людей усередину не пустили, всі входи зачинено. Також на сесію не змогли потрапити деякі депутати опозиційних фракцій. Міліція не пропускала їх усередину навіть після пред'явлення посвідчень.

Фото: http://www.bukinfo.com.ua

Близько 10:00 люди почали бити скло в будівлі і виламали двоє дверей. Міліція щитами заблокувала входи, триває бійка з мітингувальниками.

Присутні вимагають відставки голови обладміністрації Михайла Папієва, скандують "Банду - геть!", "Міліція з народом".

Силовики застосували сльозогінний газ, щоб відбити атаку демонстрантів. Мітингувальники відібрали в міліції близько 8 щитів і щонайменше два шоломи. За допомогою сокири люди зламали ще одні двері до приміщення.

До мітингувальників виходив голова ОДА Михайло Папієв. Він у мегафон тричі заявив, що у відставку не піде, і повернувся в приміщення.

Під час переговорів Папієва з мітингувальниками міліція кинула у натовп дві гранати (ймовірно, шумові). Це спровокувало людей. У штовханині постраждав голова облради Михайло Гайнічеру, він сховався в приміщення. Папієв заявив, що якщо мітингувальники не відступлять, то "влада діятиме за законом".

Сесію облради, на якій мали ухвалити заяву щодо ситуації в країні, в результаті закрили.

Тим часом кількість людей біля облради збільшується. Зараз тут близько 5 тисяч.

23 січня в Україні почалися спроби захопити адміністративні будівлі в обласних центрах - головно на заході, але також і в центральній частині країни. Прихильникам опозиції вдалося захопити адміністрації Львівської, Тернопільської та Рівненської областей. У Львові та Рівному поруч із захопленими будинками почали зводити барикади (якби міліція спробувала їх відвоювати). Спроби штурму були також у Черкасах, Житомирі й Івано-Франківську.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram