ГоловнаПолітика

Комісар ООН із прав людини вимагає скасувати "закони про диктатуру"

Наві Піллей вважає неприпустимим обмежувати громадянські права

Комісар ООН із прав людини вимагає скасувати "закони про диктатуру"
Фото: www.unmultimedia.org

Верховний комісар ООН із прав людини Наві Піллей закликає українську владу зупинити набуття чинності нових законів, що вводять жорсткі обмеження для учасників антиурядових виступів.

У письмовій заяві Піллей назвала закони, прийняті парламентом 16 січня, такими, що не відповідають міжнародним стандартам у галузі прав людини, передає "Радіо Свобода".

За словами верховного комісара ООН із прав людини, вона "особливо стурбована тим, що ці закони вводять обмеження на свободу висловлення поглядів та свободу зібрань, права на інформацію та права громадянського суспільства вільно працювати".

Окрім того, Піллей назвала "дуже тривожними" сутички, що відбуваються в Києві між демонстрантами та міліцією.

Нові закони, прийняті парламентом минулого тижня, значно збільшують штрафи і вводять ув'язнення для українців, яких визнають винними в участі у несанкціонованих акціях протесту.

Сьогодні ці закони надруковано. Їх опублікували офіційні видання "Голос України" й "Урядовий кур'єр", хоча в понеділок увечері опозиціонери намагалися перешкодити публікації. Більшість положень цих законів наберуть чинності з дня, наступного після дня офіційного опублікування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram